-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:48
No menu items!

DNA și ANI, pe un trend ascendent în topul încrederii în instituții

spot_img

Potrivit unui sondaj al INSCOP, DNA a urcat, într-un an, de pe locul 6, pe 3, în clasament

DNA_sigla 1_SZ

Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP Research, realizat în luna decembrie, a anului trecut, toate instituţiile executive au înregistrat creşteri faţă de măsurătoarea realizată în luna octombrie, precum şi faţă de începutul anului 2014.

Instituţiile anticorupţie şi de integritate nu au făcut excepţie de la această tendinţă, DNA înregistrând 55,8% încredere multă şi foarte multă (un salt spectaculos comparativ cu 43,8% în ianuarie 2014), iar ANI, 39,2% (cu un salt la fel de spectaculos comparativ cu 25,8% în martie 2014), se arat[ ]n sondajul publicat de Adevărul.

Dacă la începutul anului 2014, DNA ocupa poziţia a şasea în clasamentul încrederii populaţiei în instituţiile executive, cu un procent de încredere de 43,8%, în urma activităţii derulate pe parcursului lui 2014, încrederea în această instituţie a crescut cu 12 procente, DNA ajungând pe locul 3 în topul instituţiilor executive şi pe locul 4 în topul general al instituţiilor politice, executive sau sociale, după Armată, Jandarmerie şi Biserică. Este o acumulare semnificativă şi neobişnuită într-o perioadă de numai un an, explicabilă doar prin impactul public major al activităţilor derulate.

inscop_dna 1

Studiile sociologice realizate de INSCOP Research relevă o creştere constantă a încrederii populaţiei în Agenția Națională de Integritate pe parcusul anului 2014. Dacă în martie 2014, prima măsurătoare realizată de INSCOP asupra percepţiei ANI releva un nivel de încredere publică multă şi foarte multă de 25,8%, lunile următoare au surprins o tendinţă crescătoare continuă (luna mai – 31,1%, iulie – 32,7%, sepctembrie – 34,9%, octombrie – 37%, decembrie – 39,2%).

inscop_dna 2

Astfel, din martie şi până în decembrie vorbim în cazul Agenţiei Naţională de Integritate de o creştere a încrederii publice de peste 13%, la fel de spectaculoasă ca şi în cazul DNA, în condiţiile ANI în care beneficiază de o notorietate evident mai redusă.

Andrei Tudor