4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:28
No menu items!

DNA vrea bani din Fondul de rezervă bugetară

spot_img

Direcția Națională Anticorupție a cerut suplimentarea bugetului pe anul 2014, din Fondul de rezervă bugetară. CSM a avizat favorabil cererea, pe care a trimis-o Ministerului Justiției

DNA_sigla 1_SZ

Conform Hotărârii 878 din 3 iulie, plenul CSM a decis avizarea favorabilă a cererii DNA, pe care se bazează proiectul de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea bugetului instituției.

Avizează favorabil proiectul de Hotărâre a Guvernului privind suplimentarea bugetului Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție pe anul 2014, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.

Hotărâre CSM

Legea finanţelor publice locale stabileşte că Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

La începutul acestui an, la bilanțul DNA pe anul 2013, procurorul șef Laura Codruța Kovesi spunea că instituția are nevoie de mai mulți angajați, polițiști pe judiciar.

Resursele umane existente nu acoperă nevoile investigative, iar costurile pe care le presupune această măsură ar fi acoperite prin veniturile suplimentare aduse la buget din confiscarea bunurilor rezultate prin infracțiuni,

Laura Codruța Kovesi
șefa DNA

În schimb, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, se plângea, în același timp, la bilanțul instituției pe care o conduce, că nicio altă unitate de parchet nu are condițiile de muncă ale procurorilor DNA.

Procurorii de la DNA au asigurate, dacă nu condițiile ideale de lucru, cel puțin condiții decente, de care alți procurori nu beneficiază și cu șefi care au nu doar răspunderea pentru rezultate, ci și pârghii eficiente de control. Este adevărat că DNA a funcționat cu schema incompletă în 2013, dar gradul de ocupare a posturilor de procurori a fost peste cel al Ministerului Public. Ați beneficiat de sprijinul a mai mult de un lucrător de poliție pentru fiecare procuror, de un specialist la trei procurori și de un grefier la un procuror, ceea ce este foarte departe de situația din celelalte structuri ale Ministerului Public

Tiberiu Nițu
procuror general al României

El a mai spus atunci că din totalul de 762 de milioane de lei, alocați Ministerului Public, adică tuturor parchetelor, DNA a beneficiat de 87 de milioane de lei, așadar peste 11% din sumă, în condițiile în care la DNA își desfășoară activitatea 5% din procurorii Ministerului Public.

Cristi Ciupercă/ Marilena Nedelcu