4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:37
No menu items!

DNA: În timpul scandalului dezinfectanților, Condrea a transferat bani în conturile Ulianei Ochinciuc și ale fratelui ei

spot_img

Compania Hexi Pharma, două firme off-shore din Cipru, directorul general al companiei implicate în scandalul dezinfectanților diluați livrați spitalelor, Flori Dinu, fostul partener de afaceri al lui Dan Condrea, Miron Panaitescu, dar și partenera de viață a lui Condrea, Uliana Ochinciuc, și fratele acesteia, Radu Ochinciuc, au fost puși sub acuzare, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Într-un comunicat de presă transmis joi, DNA precizează că a fost instituit sechestru asigurător pe 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție, dar și pe conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.

Oficialii DNA descriu, în același comunicat, o schemă clasică de evaziune fiscală și spălare de bani, în care sunt implicate companii off-shore.

În plus, arată procurorii, în perioada 29 aprilie – 13 mai, după ce a izbucnit în presă scandalul dezinfectanților, Dan Condrea a transferat sume din conturile personale în cele ale Ulianei Ochinciuc – 229.024 euro și fratelui acesteia – 320.000 euro, „în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite”.

Redăm integral comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor,

CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD și HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor,

DINU FLORI, director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală,

PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societăți comerciale, OCHINCIUC ULIANA și OCHINCIUC RADU, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor,

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.

Prin operațiunile menționate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).

Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.

Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârșirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS și HATOM LIMITED, societăți afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacții ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societății române.

Din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților HEXI PHARMA CO S.R.L.

Având în vedere că dispozițiile codului fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacțiile dintre societăți afiliate să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăți erau controlate de aceeași persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L.

De asemenea, la săvârșirea faptelor a participat și Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract și acte adiționale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat.

Sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către suspectele HATOM LIMITED și CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru și ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 societăți comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).

Plățile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acești bani au fost retrași în numerar și au fost folosiți pentru achiziția de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârșirea de infracțiuni, cât și de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de către reprezentanții HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecților OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) și OCHINCIUC RADU (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează:

– 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov,

– 32 de autoturisme,

– utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție,

– conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Față de OCHINCIUC ULIANA și OCHINCIUC RADU a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpaților li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

R.D.