4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:49
No menu items!

DNA şi DIICOT l-au avut în lucru pe patronul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Ce s-a întâmplat cu dosarele. UPDATE

spot_img

Procurorii DNA au pasat dosarul patronului Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea, iar procurorii DIICOT au preluat o altă cauză, după apariţia în presă a scandalului, dar au trimis-o şi ei unui alt parchet, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan.

UPDATE.

Parchetul General a deschis o anchetă pentru falsificarea şi substituirea de produse.

Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare. Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal. În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

comunicat PÎCCJ

Conform tolo.ro, prima plângere penală împotriva lui Condrea a fost depusă la DNA şi se referea la patru licitaţii trucate pentru achiziţia de dezinfectanţi, în spitalele Elias, Sf. Ioan, Institutul pentru protecţia mamei şi copilului, şi Spitalul Judeţean Călăraşi.

Deşi reclamantul a declarat pentru jurnalistul Cătălin Tolontan că a depus şi 40 de documente, procurorii anticorupţie au trimis dosarul, după doi ani, unui parchet inferior, pe motive de competenţă. Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 2 a clasat dosarul, după alţi doi ani, adică în 2014. Patronul firmei incriminate, Dan Condrea, nu a fost chemat la audieri.

Acum două luni, la Parchetul de pe lângă TMB a fost depusă o nouă plângere penală pe numele lui Condrea, plângere care a fost preluată, de data aceasta, de DIICOT, pe 21 martie 2016, adică după ce jurnalistul a început să dezvăluie cum sunt diluaţi dezinfectanţii la firma lui Condrea. Numai că şi plângerea de la DIICOT s-a întors la parchetul inferior, pe motiv că nu respecta condiţiile impuse de lege.

În tot acest timp, scrie tolo.ro, Hexi Pharma avea contracte cu 350 de spitale, iar jurnaliştii de la ONG-ul Iniţiativa România au descoperit că în ultimii 4 ani, Hexi Pharma a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România, 90% dintre acestea fiind încheiate fără licitație.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții vânduți de Condrea au fost diluați și de zece ori. Rise Project scrie, de asemenea, că firma lui Condrea a câștigat, de fapt, la două mâini: cu una a umflat prețul de achiziție a materiei prime de zece ori, printr-un offshore din Cipru, iar cu cealaltă a diluat dezinfectantul de zece ori, aici, în România, înainte de a-l livra spitalelor.

Dacian Cioloş a cerut ministrului Sănătăţii măsuri în privinţa dezinfectanţilor din spitale, iar Parlamentul a cerut ministrului Justiţiei explicaţii cu privire la anchetele penale.

M. Nedelcu