7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:52
No menu items!

DNA și Augustin Lazăr, cercetați disciplinar pentru ancheta privind OUG 13. Procurorul general scapă de Inspecția Judiciară / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marți, la ieşirea de la şedinţa CSM că a primit un vot de încredere din partea colegilor şi că nu va fi anchetat disciplinar.

„Au demonstrat colegii noştri că prin acest test noi luăm deciziile aici şi reuşim să gândim o strategie de independenţă a magistraturii, care este corectă. A fost un vot de încredere pentru Procurorul General. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru al CSM poate să se exprime şi gândeşte. A fost un test binevenit”, a declarat Augustin Lazăr.

Judecătoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cerut marți plenului CSM sesizarea Inspecției Judiciare pentru a se verifica modul în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ, dar și modul în care procurorul general Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale. 

„Vă propun să suplimentăm ordinea de zi cu două puncte. Primul punct care să vizeze sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la contextul în care DNA și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ, în sensul celor reținute în decizia Curții Constituționale a României (CCR), precum și sub alte aspecte, (…) în special cu privire la situația de la DNA Ploiești, respectiv dacă s-au cunoscut disfuncționalitățile de la această unitate de Parchet și care au fost măsurile, dacă s-au luat măsuri, care au fost acestea, pentru a preîntâmpina evoluția acestui caz”, a propus Simona Marcu.

A doua propunere a vizat sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la modalitatea prin care procurorul general al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică după trimiterea OUG 13.

„Al doilea punct vizează sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13/2017, din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o are orice magistrat”, a mai propus Simona Marcu.

Solicitarea judecătorului a venit în contextul în care Augustin Lazăr a anunțat, marți dimineața, la intrarea în sediul CSM că ancheta în cazul OUG 13 va continua, în pofida deciziei CCR de luni.

Magistrații Curții Constituționale au admis sesizarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu privind conflictul între puterile statului, luni, în ziua în care DNA a trimis Parchetului General dosarul privind adoptarea OUG 13 referitoare la modificarea Codurilor penale.

Astfel, judecătorii CCR au admis că a existat un conflict de competență în acest caz.

”Parchetul – DNA a început descinderi la Ministerul Justiției, audieri, în legătură cu felul în care a fost adoptat un act normativ.  (..) Practic, DNA-ul s-a apucat să verifice în ce măsură au fost îndeplinite condițiile de aprobare a unei OUG, dacă s-a motivat sau nu urgența, ori dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced autorității DNA”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul ședinței Curții.

R.D.