0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:10
No menu items!

DNA s-a apucat de droguri

spot_img

Patru persoane au fost reținute de procurorii anticorupție pe motiv că au vândut 8 grame de cannabis și cocaină, precum și 30 de pastile de ecstasy. Pe lângă trafic de droguri, inculpații sunt acuzați de camătă, punerea în circulație de valori falsificate, precum și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, toate infracțiuni de competența DIICOT, relatează luju.ro.

Concret, DNA a anunțat luni reținerea a patru persoane pentru trafic de droguri, camătă, punerea în circulație de valori falsificate și nerespectarea regimului armelor și munțiilor. Inculpații sunt acuzați că ar fi vândut 8 grame de cannabis și cocaină și 30 de pastile de ecstasy, ar fi încercat să pună în circulație 10 bancnote a câte 50 euro fiecare falsificate, iar la locuințele a doi dintre ei ar fi fost descoperite nouă cartușe cu glonț care erau deținute fără drept.

În comunicatul de presă dat publicității, DNA precizează că dosarul a fost disjuns dintr-o cauză de abuz în serviciu instrumentată de parchetul anticorupție, în care este vizat fostul șef al Poliției Eforie Cornel Gabriel Coteanu. „Chiar și așa, ne întrebăm: unde e competența DNA? Căci dosarul pe partea de trafic de droguri, camătă, falsificare de bancnote și nerespectarea reginului armenlor și munițiilor ar fi trbuit declinată către un alt parchet competent, în speță DIICOT”, arată jurnaliștii luju.ro.

Iată comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu dată de 31 ianuarie 2021, a patru inculpați, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri, punerea în circulație de valori falsificate, camătă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind săvârșirea de către inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, la dată faptei șef al Poliției Eforie, județul Constanța, a infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu (comunicat nr. 506 din 1 septembrie 2020).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauza, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

în perioada august 2020 – 31 ianuarie 2021, pe rază municipiului Constanța, cei patru inculpați ar fi vândut unor persoane fizice cantitatea de peste 8 grame de droguri de mare risc (canabis, cocaină) și 30 comprimate ecstasy (MDMA). În același context, inculpații ar fi încercat să pună în circulație un număr de 10 bancnote a câte 50 euro fiecare, falsificate.

De asemenea, la domiciliile a doi dintre inculpați (unul dintre ei ocupându-se și cu activități de cămătărie) au fost găsite 205 comprimate ecstasy (MDMA), 79,7 grame canabis și nouă cartușe cu glonț care erau deținute fără drept.

Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penală.

La data de 01 februarie 2021, inculpații sunt prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de luare a măsurilor arestării preventive și a arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedura penală, având că scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.