4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:50
No menu items!

DNA reînvie dosarele vechi. Cere urmărirea penală a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, după ce Senatul a respins aceeași solicitare, în 2019

spot_img

DNA a transmis, luni, într-un comunicat, că cere președintelui României efectuarea urmăririi penale față de fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu (2007-2008), pentru infracțiunea de luare de mită. Tăriceanu susține că dosarul „reînviat” de DNA este unul politic, fără nicio probă care să-l incrimineze.

Tăriceanu a mai fost acuzat de DNA, în 2018, că a primit mită de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

”Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii d pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea”, a spus Tăriceanu, luni, la Antena 3.

DNA a cerut, în 2018, ridicarea imunității lui Tăriceanu, senator la acea vreme, în aceeași speță. În iunie 2019, Senatul a respins cererea DNA, dar procurorii susțin acum că ar fi fost administrate probe suplimentare și că ar fi rezultat elemente de noutate în anchetă.

Compania de la care fostul premier este acuzat că ar fi primit banii este Fujitsu Siemens GMBH Austria, care a distribuit licențele Microsoft în România.

La mine nu a ajuns niciun ban și nu avea de ce să ajungă niciun ban. Țin să vă spun următorul lucru, că acest dosar Microsoft e legat de licențele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una vizată inclusiv de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, aceste patru hotărâri de Guvern nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft și nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu.

Deci nu aveau cum să ajungă bani la mine, iar legătura se face cu consultanții pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract onorat în integralitate și alte obligații nu au existat. Consultanții la un moment dat au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. În al doilea rând, în campania electorală din 2008, PNL a avut drept consultant o firmă, din România, a unui jurnalist român. Compania de comunicare a avut contract cu PNL, nu cu mine personal, acordând consultanță în baza acelui contract partidului. În baza acelui contract s-au făcut doar plăți legale pentru achitarea obligațiilor ce reveneau partidului. Din câte știu, chiar a rămas o restanță de plată, iar compania de consultanță politică a dat în judecată PNL pentru recuperarea restanțelor. A fost un litigiu între PNL și firma de comunicare, dar nu cunosc amănunte, nu mai eram președinte. Nici eu, nici PNL nu am primit această sumă. Această sumă de 800 de mii de dolari e în capul DNA, că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. Dar nici în dosar eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume și nici PNL-ul, ca să fie clar”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.