-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:11
No menu items!

DNA a pus sub învinuire șase șefi de la DIPI

spot_img

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de șase foști și actuali șefi din Departamentul de Informații și Protecție Internă al Ministerului Afacerilor Interne.

Rareș Văduva, fost subsecretar de stat la D.I.P.I , în prezent șef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, este acuzat de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum și favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției. Gheorghe Nicolae, fost șef al D.I.P.I., este cercetat pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum și două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată. Gelu Oltean fost șef al D.I.P.I. este acuzat de delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu. Nelu Zărnică, șef adjunct al D.I.P.I. este urmărit penal pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual și uz de fals, în formă continuată, Gheorghe Popa, șef adjunct al D.G.I.P.I. (structură operativă a D.I.P.I.), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată și delapidare, iar Ioan Popa fost șef adjunct al Diviziunii administrative, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu, toate în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2014, Gelu Oltean „și-a însușit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative”. „Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conținea nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale”, spun procurorii.

În cursul anului 2014, Gheorghe Popa, și-a însușit suma de 1.500 lei. „Totodată, în aceeași perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinația legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituției pentru cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea și deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale”, arată DNA.

Ioan Popa a schimbat, prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, „cu scopul efectuării unor cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției – cheltuieli care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinația legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituției pentru fonduri operative”. „Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta și-a însușit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea și delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.”, se arată într-un comunicat al DNA.

„Folosind același mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe și-a însușit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziție emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecința vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislației privind informațiile clasificate și de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative”, susțin procurorii.

În cursul anului 2015, prin aprobarea unor rapoarte, Rareș Văduva „a schimbat destinația legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituției pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptați către cheltuieli de protocol”. „Necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals. În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareș a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conțineau nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale, în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparența utilizării resurselor materiale ale instituțiilor publice”, se arată în referatul pentru începerea urmăririi penale.

Rareș Văduva este acuzat și de obstucționarea justiției, refuzând, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, „în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăția persoanelor inculpate în respectiva cauză penală” (dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru Gabriel Oprea. Fiind avertizat asupra consecințelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat.

Andrei Tudor