Direcția Națională Anticorupție (DNA) a primit, marți, o nouă lovitură în dosarul “ANRP 4” – în care au fost trimiși în judecată, fostul deputat de Argeș și președinte al ANRP, Cătălin Teodorescu, fostul deputat Ioan Oltean, mai mulți foști membri ai ANRP, dar și oameni de afaceri. Judecătorii Curții Supreme au decis să restituie cauza procurorilor, respingând rechizitoriul pentru a doua oară în doar o lună.
Potrivit jurnaliștilor “Obiectiv argeșean”, decizia magistraților este definitivă.
În dosar, Cătălin Teodorescu a fost acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar omul de afaceri Mihai Rotaru a fost prezentat ca beneficiar al despăgubirii în cuantum de 108.932.000 lei, aprobată de membrii ANRP-CCSD.
Cu o lună în urmă, mai exact pe 2 februarie 2017, Curtea Supremă a decis să retrimită dosarul la DNA pentru ca procurorii DNA să reface rechizitoriul.
Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan şi Negurici Sergiu împotriva încheierii nr. 922 din 05 octombrie 2016 pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2742/1/2016/a1. În baza art. 4251 alin. (7) pct. 2 lit. a) C.pr.pen., desfiinţează, în parte, încheierea contestată şi rejudecând: Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan şi Negurici Sergiu. Conform art. 347 alin. 3 raportat la art. 345 alin. 3 C.pr.pen., în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 02 februarie 2017.
Înalta Curte de Casație și Justiție
2 februarie 2017
Chiar dacă, la termenul de marți, procurorii au susținut că au prezentat rechizitoriul refăcut, magistrații au considerat că aceștia nu au făcut, de fapt, modificările cerute de instanță. Prin urmare, au decis restituirea definitivă a dosarului la DNA.
În acest dosar, expertiza DNA a stabilit că, la data efectuării retrocedării, 1 mp de teren în zona din spatele Centrului de Diagnostic ar fi avut valoarea de 27 de euro și nu de aproximativ 400 de euro cât a fost stabilit la despăgubire. Apărătorii celor acuzați au contestat expertiza, arătând că, prin aceste diferențe de evaluare, s-a ajuns la un prejudiciu de 20 de milioane de euro.
R.D.