1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025 - 17:43
No menu items!

DNA joacă în propriul film

spot_img
  • Ioana Theodoru

Muncă multă la DNA în ultimele săptămâni. Șefi de servicii, dar și simpli lucrători, de la IT-iși la cei de la cască (Serviciul Tehnic), și-au folosit recuzita din dotare, dar și capacitatea de creație pentru a regiza, monta și produce un film dedicat aniversării a 20 de ani de existență a instituției.

Ceva mai greu a fost la capitolul “scenariu”, unde fiecare a contribuit după posibilități – oratorice și creatoare. Unii ceva mai inspirați, precum cei de la Serviciul Tehnic, IT și Comunicare, au venit cu mesaje de tip slogan, neapărat cu rimă. Alții, precum polițiștii judiciariști, au făcut trimitere la stadion (probabil, pentru a fi validați profesional de șeful instituției, un obișnuit musafir al tribunelor VIP de pe stadioane). Iar cei mai puțin inspirați au avut discursuri anoste despre volum de muncă, militarizare versus demilitarizare sau tone de documente și scheme financiare. Fraza de încheiere a fiecărui mesaj a fost, însă, la impuse – „La mulți ani, DNA!”.

Iată doar câteva scene și mesaje „memorabile” ce se desprind din filmul marca DNA:

„Ascultăm cu atenție, urmărim cu discreție și înregistrăm la perfecție” – este mesajul Serviciului Tehnic, transmis de o voce feminină în timp ce pe ecran rulează imagini cu o doamnă blondă, filmată din spate, cu căștile pe urechi.

„Desfacem, copiem, extragem tot” – transmite Biroul IT – Percheziții Informatice. În imagini, un domn (bănuim, pentru că îi vedem doar mâinile, mânecile cămășii și ale sacoului și, evident, ceasul) conectează un telefon mobil la computer.

Cadența mesajelor serbede ulterioare este „ruptă” de Biroul de Informare și Relații Publice. Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, face chiar un Breaking News în speranța că DNA va mai face rating-urile de pe vremuri și schimbă finalul mesajului din care nu lipsesc, bineînțeles, rimele: ‘Noi muncim pentru cauze, nu pentru aplauze”. Prin urmare, Săplăcan încearcă să ateste că procurorii colegi n-au rămas doar la proza-foileton, ca odinioară, ci au trecut la nivelul următor – arestarea ca o poezie.

Aproape de final, iubitorii de fotbal de la Judiciar își dezvăluie tacticile aplicate pe teren: „Noi, judiciariștii, precum atacanții, fructificăm pasele coechipierilor, demontăm apărările și, de cele mai multe ori, înscriem. (…) noi suntem prima și cea mai vizibilă linie a DNA în sala de judecată”. Legenda spune că judiciariștii nu au atâta școală și nici nu sunt nici la fel de antrenați precum colegii lor anchetatorii, pentru că, așa cum se vede mai sus, „s-au spart în anchetă” și recunosc implicarea în sălile de judecată.

Șefa Înaltei Curți, Corina Corbu, în trecut cercetată și ulterior achitată într-unul din dosarele de răsunet ale DNA, certifică „scăparea” polițiștilor, chiar la aniversare: „Este evident că resursa unei instituții publice constă în oamenii care o compun. Aș dori să exprim considerația ÎCCJ pentru fiecare.”