-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:25
No menu items!

DNA își ia tehnică de percheziționat telefoane de la firma la care a lucrat un fost ofițer SRI

spot_img

Direcția Națională Anticorupție achiziționează tehnică și aparatură pentru percheziționarea și clonarea dispozitivelor mobile, respectiv a telefoanelor dintr-o gamă extrem de largă de mărci. Contractul, împărțit pe 8 loturi, a fost semnat deja pe 27 septembrie și are o valoare de 500.000 de euro.

Grupul de Investigații Politice a publicat, vineri, contractele semnate cu mai multe firme și caietul de sarcini care oferă toate specificațiile pentru aparatura ce urmează să fie folosită la procesul de extragere și analizare a tuturor informațiilor conținute în telefoanele mobile. DNA a mai avut astfel de achiziții, una dintre ele în 2013, despre care Sursa Zilei a scris în exclusivitate.

Lotul 7 al contractului prevede achiziționarea unui soft „pentru investigații informatice privind dispozitive mobile (UFED4PC Ultimate sau echivalent)”. Această soluție pentru investigații informatice privind dispozitive mobile trebuie să aibă mai multe componente, printre care extragerea/achiziția de date informatice existente pe următoarele dispozitive mobile: Acer, Alcatel, Amazon, Amoi, Apple, Archos, Asus, BLU, BlackBerry, Coolpad, Dell, Dopod, Doro, Fly , Garmin, GeeksPhone, GeneralMobile, Gigabyte, QTEK, T-Mobile, Haier, Huawei, K-Touch, Kyocera, Lanix, Lenovo, LG, Meizu ,Micromax, Motorola, MyPhone, Navitel, Nokia, Pantech, Philips, SFR, Sagem, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony (SonyEricsson), TomTom, Toshiba, Turkcell, Vertu, ViewSonic, Vodafone, ZTE etc., inclusiv replicile chinezești ale dispozitivelor mobile și dispozitive de stocare de tip card de memorie.

Specialiștii consultați de Sursa Zilei sunt sceptici cu privire la capacitatea de „spargere” a telefoanelor Apple, respectiv iPhone. Oricum, softul indicat este produs de compania japoneză Cellebrite, iar cursurile de formare (training) trebuie făcute exclusiv la aceasta, contracost, bineînțeles.

Firmele care au căștigat loturile acestui contract nu sunt la primele afaceri cu statul în domeniul IT. Una dintre ele, Q-East Software a mai furnizat DNA tehnică IT. Compania este deținută de Marius Sticlaru și Tiberiu Lorenzio Leța, acesta din urmă un afacerist constănțean.

Despre Marius Sticlaru am găsit lucruri interesante, dincolo de faptul că amândoi conduc Camera de Comerț și Industrie România-Coreea. Presa centrală relata la un moment dat că este apropiatul unui partener al fostului șef al Direcției Achiziții din ANAF, Dan Stroe, om de încredere al lui Sorin Blejnar, amândoi urmăriți penal în dosarul de luare de mită al acestuia din urmă.

Un alt lucru interesant este că Marius Sticlaru este vicepreședinte al Fundației Colegiul Național de Apărare, formată din foști membri ai acestei instituții de învățământ. Vicepreședinte al acestei fundații a fost, în urmă cu 15 ani, chiar Gabriel Oprea.

Poate cel mai interesant aspect este faptul că, la firma lui Marius Sticlaru, Q-East Software, a fost angajat, cel puțin până în aprilie 2017, fostul colonel SRI, Eugen Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului Național Cyberint. Acesta a fost, începând cu luna aprilie, a acestui an consilier în cadrul aparatului propriu de lucru al fostului premier Sorin Grindeanu, acuzat că a adus în Guvern foști ofițeri SRI.

Q-East Software SRL a avut contracte și cu UM 0296 București, unitate a SRI, cunoscută și ca Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației, structură condusă, de generalul de brigadă Gabriel Stătescu, fost consilier al premierului Sorin Grindeanu. 

Marius Sticlaru a obținut, în 2013, titlul de doctor la Academia Națională de Informații, cu specializarea informaţii şi securitate naţională, sub coordonarea prof.univ.dr. Gheorghe Toma. La ANI, profesor coordonator a fost și fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Diana Tache
Andi Topală