-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:40
No menu items!

DNA îi spune lui Tăriceanu că refuzul de a trimite înscrisurile cerute se încadrează la „obstrucționarea justiției”

spot_img

Direcția Națională Anticorupție revine cu o nouă cerere, adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu prin care solicită predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri în dosarul lui Dan Șova

Tariceanu_Senat_SZ 2

Procurorii precizează printr-un comunicat de presă că documentele cerute sunt necesare cauzei în care senatorul Dan Coman Șova este cercetat cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Concret, DNA cere predarea:

1. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan Coman;

2. tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 și 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a senatorilor în funcție în perioada 2014-2015.

DNA îi dă președintelui Senatului și legea conform căreia îi adresează solicitările.

Cererea de predare de înscrisuri adresată președintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispozițiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni și sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanța de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte și să le predea, sub luare de dovadă. Refuzul de punere a dispoziția DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

comunicat DNA

DNA susține în același comunicat că cererile nu trebuie transmise așa cum a cerut Tăriceanu, prin intermediul procurorului general și al ministrului Justiției, deoarece în acest caz este o procedură specială, „aplicabilă numai în situația cererii de încuviințare a reținerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniștrilor sau foștilor miniștri care sunt și membri ai parlamentului).”

Or, în situația de față, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispozițiile dreptului comun, aceleași care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituții acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă.

comunicat DNA

Alte două cereri asemănătoare au fost trimise președintelui Senatului, de către procurorii DNA, pe 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

M. Nedelcu