Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar este citat în dosarul în care este cercetat alături de fostul său șef de cabinet Codruț Marta și soții Diana și Radu Nemeș pentru evaziune fiscală
Practic, lui Blejnar i se schimbă calitatea în acest dosar, din învinuit, el va deveni suspect, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. Este o formalitate înainte ca procurorii să trimită dosarul în instanță, pentru ca suspecții să fie judecați.
Gruparea infracțională, conform DNA, ar fi prejudiciat statul cu peste 15 milioane de euro, prin neplata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină. Mecanismul amplu de evaziune fiscală, creat de soții Diana și Radu Nemeș împreună cu alți complici, dar supervizat de șefii din ANAF la acea vreme, Sorin Blejnar și Codruț Marta, avea și sprijin guvernamental, prin relațiile omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.
În referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecţie”. Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai 2012, de soţia sa, Andreea Marta) şi Viorel Comăniţă.
Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.
S.M.