Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în privinţacondamnaţilor care au beneficiat de ajutor din partea unor persoane, pentru a scris lucrări ştiinţifice, cu scpul de a-şi reduce pedepsele.
Potrivit sesizării, mai multe persoane sunt vizate pentru că au „acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat. Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. „
În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu.
comunicat DNA
Ancheta DNA cuprinde tot mecanismul în care ar fi implicate cadre universitare care i-au îndrumat pe condamnaţi, reprezentanţi ai unor edituri care au avizat lucrările ştiinţifice, dar şi membrii unor comisii din penitenciare, suspectate că i-au ajutat pe condamnaţi să devină pe nedrept autori de lucrări ştiinţifice, ca să-şi reducă pedepsele aplicate de instanţe.
Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.
comunicat DNA
Anchetatorii susţin că operele ştiinţifice au devenit un adevărat fenomen în închisori, deoarece în luna decembrie, doar la Penitenciarul Rahova, erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice.
M. Nedelcu