Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Florentina Tăvălică, director al CEC Bank – Sucursala Brașov la data faptelor, pentru luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată privind acordarea ilegală de credite.
În același dosar, pentru fapte similare, au mai fost deferiți justiției Afrodita Nicoleta Rențea, director operațiuni la CEC Bank — Sucursala Brașov (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite până la 21 martie 2013), și Mugur Babciuc, administrator al SC ”On Astor” SRL Brașov, precizează un comunicat al DNA.
Florentina Tăvălică, în calitate de director al CEC Bank Brașov (octombrie 2005 — 21 martie 2013), în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiționat acordarea unor credite bancare societății SC ”On Astor” de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de peste 6.800 lei, pe care le-a pretins de la administratorului firmei.
„Acesta din urmă a acceptat cererea și a dispus efectuarea lucrărilor. După acest moment, inculpatele Tăvălică și Rențea au oferit inculpatului Babciuc varianta de obținere de bani de la CEC Bank Brașov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat și care să obțină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) și garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existența unui stoc de marfă nereal”, susțin anchetatorii.
Potrivit comunicatului, în perioada aprilie 2008 — februarie 2009, inculpatele Tăvălică și Rențea, în calitatea lor de director, respectiv director operațiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite), cu știință și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aprobând și acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăți comerciale deținute de cunoscuți ori de angajați ai lui Mugur Babciuc ori de persoane care dețineau firme fără activitate.
„Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă de peste 7 milioane lei și s-a obținut de către SC ‘On Astor’ un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor. Inculpatul Babciuc, care a pus la dispoziție acte necorespunzătoare realității, le-a ajutat pe cele două inculpate să aprobe și să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăți comerciale. Totodată, inculpatul Mugur Babciuc, în calitate de administrator, a emis și semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcție în favoarea unor societăți comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank Brașov, ca garanție fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora”, precizează DNA.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparținând inculpatei Tăvălică până la concurența sumei de peste 7 milioane lei (compusă din prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor și contravaloarea lucrărilor de construcție primite ca mită), precum și asupra bunurilor aparținând inculpatei Rențea până la concurența sumei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.
Lucian Mera