-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:37
No menu items!

DNA cere urmărirea penală a unui ministru

spot_img

DNA solicită procurorului general Augustin Lazăr sesizarea Senatului pentru ridicarea imunității lui Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, față de care trebuie începută urmărirea penală pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

Este vorba despre dosarul în care, în urmă cu o lună, procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Guvernului și în care au început urmărirea penală față de directoarea de cabinet a ministrului, Felicia Pop, precum și doi angajați ai ministerului, Maria Alexandrescu și Mihai Zaharia, sub acuzațiile de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Procurorii au indicii că acesta „ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”.

Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017. Procurorii susțin că, „în acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Viorel Ilie a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017”.

„La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați”, se arată într-un comunicat al DNA. „Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, susține DNA.

Andrei Tudor