4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:52
No menu items!

DNA cere un nou aviz de arestare pentru Darius Vâlcov: ținea în seif lingouri de aur și tablouri scumpe

spot_img

Procurorii anticorupție au extins urmărirea penală în cazul fostului ministru al finanțelor

Valcov Darius

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat, marți, că au extins investigațiile în cazul lui Darius Vâlcov pentru noi fapte care ar fi fost comise în mandatul acestuia de senator și în mandatul de ministru. Potrivit anchetatorilor, bunurile și banii obținute de acesta prin infracțiunile comise erau păstrate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. Între altele, în acel seif se aflau trei lingouri de aur, dar și tablouri semnate Renoir și Jean Cocteau.

În baza noilor probe, DNA a formulat o nouă cerere către Senat pentru avizarea urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a lui Darius Vâlcov.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru :

a. obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale,

b. încuviinţarea reţinerii şi arestării inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii sus menţionate

Cererile procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi.

Produsul infracțional obținut în urma săvârşirii infracţiunilor faţă de care se efectuează cercetări ( trafic de influență și efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele:
– 90.000 dolari,
– 1.323.850 lei,
– 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
– un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR,
– un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU,
– o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.

Aspectele descrise li se adaugă acelora pentru care a fost deja formulată o altă cerere anterioară (comunicat 538/VIII/3 din 19 martie 2015).

Cererile de obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale, respectiv de încuviințare a reţinerii şi arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererilor transmise le-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

Egalitate în Comisia Juridică la votul pe prima cerere a DNA

Comisia juridică a Senatului nu a putut, da, marţi, un vot în favoarea sau împotriva primei cereri a DNA de reţinere şi arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov, deoarece s-a înregistrat egalitate, respectiv cinci voturi „pentru”,  cinci „împotrivă” şi o abţinere.

Votul în plen în cazul acestei cereri care-l vizează pe Vâlcov va avea loc miercuri, împreună cu cel pentru Dan Şova, în cazul căruia însă Comisia juridică a Senatului a avizat pozitiv cererea DNA.

CITEȘTE ȘI: DNA cere arestarea ministrului finanțelor Darius Vâlcov

DNA explică ce s-a întâmplat cu dosarul lui Darius Vâlcov pe traseul spre Senat

Preşedintele Comisie juridice a Senatului, Cătălin Boboc, a declarat, marţi, că în cadrul comisiei a fost primit, de la DNA, un volum care nu are nicio legătură cu dosarul lui Darius Vâlcov.

Este vorba despre un volum, un dosar care nu are legătură cu speţa pe care o discutăm astăzi (dosarului lui Darius Vâlcov – n.r.), probabil că în mod eronat, din cauza volumului mare de dosare pe care îl au cei de la Parchet, l-au transmis. Nu are legătură cu dosarul cauzei, l-am resigilat şi îi vom informa pe cei de la Parchet să vină să îl ridice.

Cătălin Boboc
președinte Comisia juridică a Senatului

Preşedintele comisiei juridice a precizat că este vorba, cel mai probabil de o „gafă”, nefiind un dosar care să îi intereseze pe cei din Comisia juridică. Surse politice susțineau că dosarul în plus îl viza pe deputatul Theodor Nicolescu, pentru care DNA a cerut aviz pentru arestare în cauza în care a fost arestat și fostul șef al ANI Horia Georgescu.

DNA a precizat că eroarea nu aparține instituției.

La data de 19 martie 2015, a fost înaintat către PICCJ, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive, referatul procurorilor împreună cu un număr de 7 volume cuprinzând copii certificate ale tuturor actelor de urmărire penală, întocmite până la data respectivă, în dosarul penal care îl privește pe inculpatul Vâlcov Darius Bogdan.

De asemenea, la aceeași dată, dar la o oră diferită, a fost înaintat către PICCJ, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive, referatul procurorilor împreună cu un număr de 10 volume cuprinzând copii certificate ale tuturor actelor de urmărire penală, întocmite până la data respectivă, în dosarul penal care îl privește pe inculpatul Nicolescu Theodor Cătălin.

Conform prevederilor legale și constituționale, referatele și dosarele de urmărire penală aferente, în cele două cauze penale, au fost înaintate de către procurorii DNA către PICCJ, care a verificat corespondența conținutului adreselor de înaintare cu volumele dosarelor de urmărire penală, iar după constatarea conformității, a transmis dosarele către Ministerul Justiției, în vederea sesizării celor două Camere ale Parlamentului din care fac parte cele două persoane vizate, respectiv Senat și Camera Deputaților.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

R.D.

 

R.D.