3.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025 - 9:34
No menu items!

DNA cere confiscarea averii lui Mircea Băsescu

spot_img

Procurorii solicită în rechizitori chiar și confiscarea extinsă a averii acestuia, pentru recuperarea sumei de 250.000 de euro, obiectul infracțiunii de trafic de influență

Mircea Basescu_CAB_SZ

DNA susține că din probele administrate în cursul anchetei penale, rezultă că suma de 250.000 de euro nu mai poate fi recuperată de la Mircea Băsescu decât prin confiscarea extinsă.

Din probele administrate rezultă că obiectul infracțiunii de corupție reținute în sarcina inculpatului Băsescu Mircea este de 250.000 de euro, primită de acesta în condițiile art. 291 alin. 1 din Codul penal. Confiscarea specială prin echivalent, prevăzută de art. 291 alin. 2 din Codul de procedură penală, respectiv de art. 112 alin. 1 lit. d din Codul penal, se impune întrucât, din probele administrate în cauză, rezultă că sumele nu mai pot fi găsite la inculpați.

rechizitoriu DNA

Aceeași măsură o cere DNA și în cazul lui Marian Căpățînă, intermediarul familiei Bercea Mondial cu fratele președintelui, de la care trebuie recuperată suma de 350.000 de euro.

Confiscarea extinsă este o măsură pe care doar instanța o poate pune în practică, la cererea procurorilor. În cursul anchetei penale, dar și în timpul procesului, până la o sentință definitivă, inculpații pot rămâne doar cu sechestru pe avere, dacă nu există o decizie a instanței care să schimbe sechestrul în confiscare.

Dacă inculpații nu pot acoperi suma pe care instanța o decide ca prejudiciu la confiscarea extinsă, măsurase aplică rudelor inculpaților.

Mircea Băsescu a fost, cel puțin în documentele oficiale, un om bogat până acum câțiva ani. El a fost acționar sau administrator la 8 firme, cele mai multe dintre acestea fiind ănsă lichidate sau radiate acum. De asemenea, a avut un apartament în Constanța și o livadă, pe care le-a vândut, singurele bunuri pe care DNA a pus sechestru asigurator acum fiind casa de 150 de metri pătrați de la periferia Constanței și un teren agricol.

Pentru inculpatul Marian Căpățînă, procurorii cer confiscarea extinsă pentru cele 5 terenuri pe care acesta le deține. Căpățînă a fost liderul PDL Drăgănești Olt până a trecut la PMP, iar afacerile sale au înflorit între 2009-2011, când a intrat în politică. Chiar în octombrie 2011, Marian Căpățînă spunea într-un interviu că sediul PDL Drăgănești – Olt funcționa în restaurantul său, iar în aceeași curte se ridicase un hotel destinat membrilor NATO care ar fi activat în preajma scutului antirachetă de la Deveselu.

Procesul inculpaților Mircea Băsescu și Marian Căpățînă începe, miercuri, la Tribunalul Constanța.

Marilena Nedelcu