7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:55
No menu items!

DNA cere aviz pentru reținerea și arestarea judecătorului Stan Mustață. CSM a avizat solicitarea UPDATE

spot_img

Stan Mustata (4)_SZ

  • UPDATE

DNA a revenit, într-un nou comunicat de presă, cu precizări legate de dosarul în care s-a început urmărirea penală împotriva judecătorului Stan Mustață de la Curtea de Apel București.

Astfel, deși în primul comunicat de presă, DNA preciza că în cauză a fost începută urmărirea penală, împotriva a șase persoane, în noul comunicat de presă sunt nominalizați doar patru suspecți. În plus, la acuzații s-a adăugat, în cazul celor patru, și una pedepsită mult mai aspru: constituire a unui grup criminal organizat.

1. MUSTAŢĂ STAN, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
– constituire a unui grup infracţional organizat;
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
– şase infracţiuni de luare de mită
– o infracţiune de trafic de influenţă

2. CUREA MARIANA, grefier la Curtea de Apel Bucureşti , în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
– constituire a unui grup infracţional organizat;
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
– complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

3. BORACIU ION, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de
– constituire a unui grup infracţional organizat;
– două infracţiuni de trafic de influenţă;
-complicitate la şase infracţiuni de luare de mită;
-complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

4. ALEXANDRU FLORIAN, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de
– constituire a unui grup infracţional organizat;
– complicitate la săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită.

În cauză, există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustaţă Stan, Boraciu Ion şi Alexandru Florian au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

Direcția Națională Anticorupție

Primul exemplu dat de procurorii DNA în privința cauzelor în care magistratul Stan Mustață ar fi cerut mită este cea privind contestația în anulare formulată de MM Stoica la decizia prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul transferurilor în fotbal.

Suspectul Mustaţă Stan, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte şi în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluționarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, după cum urmează:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion și Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26.03.2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar).

3. În perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion și Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. În data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate.

5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.

6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 05.03.2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Mustaţă Stan, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală şi acţionând în cadrul grupului infracţional din care făcea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana şi prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoană , suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi în compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat.

Direcția Națională Anticorupție

  • UPDATE

Secția de judecători a CSM a avizat, marți, cererea DNA privind reținerea și arestarea judecătorului Stan Mustață.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că procurorii cer Secției de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încuviințarea reținerii și a arestării preventive a judecătorului Stan Mustață.

Magistratul a fost dus, marți dimineață, la sediul DNA, cu mandat de aducere, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile formulate împotriva lui și a altor cinci suspecți în același dosar, între care și un grefier de la Curtea de Apel București: luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față Mustaţă Stan, judecător la Curtea de Apel București și alte cinci persoane, între care un grefier de la aceeași instanţă.

În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele șase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârșirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale.

În cazul magistratului, suspect în cauză, au fost aplicate prevederile art. 265 alin. 2 din Cpp: „suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar înainte de a fi fost chemat prin citaţie, dacă această măsură se impune în interesul rezolvării cauzei„. La data de 29 aprilie 2013, judecătorului Mustaţă Stan i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Direcția Națională Anticorupție

comunicat de presă

La ieșirea din sediul DNA, judecătorul Stan Mustață a declarat că procurorii nu au probe legate de o eventuală faptă de corupție pe care el să o fi comis.

Sunt acuzat că într-un cerc de prieteni s-a vorbit să se ajungă la mine, dar nu s-a vorbit de nicio soluție, nu s-a dat nicio sumă, nu s-a vehiculat nicio mită. DNA mi-a prezentat o listă cu vreo patru dosare, cel cu Mihai Stoica era unul, cu Voiculescu altul, nu m-a mai interesat restul. Procurorul a zis că nu știu ce prieten de-al meu s-a întâlnit cu nu știu ce prieten de-al lui Voiculescu și că s-a promis că ar urma… (râde…)

Stan Mustață

judecător, Curtea de Apel București

Sofia Marinescu