Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cer arestarea în lipsă a oamenilor de afaceri Tal Silberstein, Shimon Shevez, Beny Steinmetz și Moshe Agavi în dosarul “Ferma Băneasa”. Cererea de arestare se va judeca luni, pe 14 martie, la Curtea de Apel Brașov.
Cei patru oameni de afaceri israelieni sunt acuzați de constituire a unui grup criminal organizat, trafic de influență, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor.
“Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.
Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.
De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii mai precizează că, “de la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală”.
Cu o avere estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, în scădere faţă de alţi ani, când ajungea la 5 miliarde de dolari, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul interviu pentru „The Guardian”, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează. „Nu avem schelete în dulap”, spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.
Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.
O subsidiară a Beny Steinmetz Group (BSG) deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.
Moshe Agavi a fost reprezentantul BSG în România.
Consultant politic, Tal Silberstein a lucrat pentru Traian Băsescu în 2002, când acesta era primar al Capitalei, și în 2009, când a candidat pentru al doilea mandat de președinte. A fost strategul de campanie al lui Adrian Năstase în 2004, pentru ca, din 2005, să închie un contract de consultanță Călin Popescu Tăriceanu.
Fost șef de campanile și director de cabinet al fostului premier israelian Yitzhak Rabin, Shimon Shevez a lucrat, în mandatul acestuia și în Ministerul israelian al Apărării. Este co-fondator al RSLB Partners, cu sediul la Washington (SUA) – o firmă de consultanță pentru facilitarea accesului pe piață a unor companii.
R.D.
foto: jurnalul.ro