4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:40
No menu items!

DNA anchetează votul în cazul Dan Șova

spot_img

O plângere penală depusă, în acest caz, împotriva președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost declinată de Parchetul General la DNA

Tariceanu_Senat_SZ 2

O sesizare depusă de liderul PMP Eugen Tomac, în care reclamă modul în care a reacţionat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în urma votului Parlamentului în cazul lui Dan Şova, a fost trimisă de Parchetul General la DNA.

Oficiali din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că procurorii de la Secţia de urmărire penală au decis că, în acest caz, competentă să continue cercetarea penală este Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Conform sursei citate, declinarea competenţei a avut loc ca urmare a faptului că la DNA deja există un dosar în care sunt verificate faptele reclamate.

Curtea Constituţională (CC) a decis, pe 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parchetul General şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

Pe 17 aprilie, judecătorii constituţionali au făcut publică motivarea acestei decizii, iar pe 22 aprilie aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pe 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorităşii membrilor săi”, deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”. Senatul a adoptat abia în această săptămână, după îndelungi dezbateri, o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Decizia a fost atacată la Curtea Constituțională a României. Joi, președintele CCR, Augustin Zegrean, declara că votul în cazul lui Dan Șova ar putea fi reluat în Senat, în cazul în care Curtea va declara neconstituțională hotărârea adoptată deja.

R.D.