6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:51
No menu items!

DNA a terminat ancheta în dosarul scurgerilor de informaţii din interiorul instituției

spot_img

Valentin Preda săltat de DNA

Procurorii DNA au finalizat urmărirea penală în dosarul în care sunt inculpați Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, personaj propulsat la București de cercul de interese Mazăre – Nicușor Constantinescu și Emil Manolachi, fost ofițer de poliție judiciară chiar în cadrul DNA.

Astfel, potrivit unor surse judiciare, toți cei învinuiți în acest dosar sunt așteptați în perioada imediat următoare la DNA, pentru a li se schimba încadrările judiciare ale faptelor lor în unele prevăzute de noul Cod penal. Ofiţerul de poliţie judiciară acuzat, Emil Manolachi a fost prezent ieri la DNA în acest sens.  Tot în baza noilor Coduri penale și de procedură penală avocații celor învinuiți au făcut cereri, admise de procuror, de studiere a întregului dosar de urmărire penală. După ce vor termina studierea, procurorul de caz va emite rechizitoriul și va sesiza instanța de judecată competentă.

La sfârșitul anului trecut, au fost chemați la DNA câțiva șefi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), dar și unul din șefii firmei Novensys, societate ai cărei reprezentanţi se află și ei în vizorul DNA, în acest dosar.  Este vorba de Emil Rusoiu, Tudor Popescu, Vlad Cătălin și Lucian Calmuș. Rusoiu este director la Direcția de Proiecte cu Finanțare Externă în cadrul CNADNR iar Calmuș era director adjunct al Direcției Comerciale.

Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că audierile șefilor din CNADNR și a lui Tudor Popescu au legătură cu eventualul lobby făcut de fostul secretar de Valentin Preda,  pentru ca un consorțiu din care făcea parte și firma Novensys să primească în continuare contractul pentru rovinietă. Asta pentru că procurorii DNA suspectează că Preda ar fi primit mită 50.000 de euro de la reprezentanții firmei Novensys pentru acest contract. În acest dosar au mai fost audiați și foștii miniștri liberali ai Transporturilor, Ovidiu Silaghi și Relu Fenechiu.

Dosare compromise

Ancheta în dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda a plecat de la mai multe scurgeri de informații din DNA, scăpări care le-au compromis procurorilor anticorupție mai multe anchete care vizau personaje influente din Constanța, dar și un important lider al PSD. După verificările de rigoare, procurorii DNA au găsit „cârtiţa” din interior şi l-au săltat pe Dan Emil Manolachi, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA. Manolachi a fost pus sub acuzare pentru divulgare de informații clasificate și  favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupție, iar Valenitn Preda pentru complicitate la aceste fapte. Ulterior, la fostul secretar de stat, ancheta s-a extins și pentru luare de mită.

Astfel, potrivit  DNA, există indicii temeinice că, în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, Manolachi, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA

DNA
comunicat

Separat de aceste informații, un alt beneficiar al scurgerilor de date din instituție a fost Preda, procurorii reținând că atunci când era secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, el ar fi beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.

 Cristi Ciupercă