5.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024 - 20:30
No menu items!

DNA a descins la Primăria Sibiu, pentru mandatul lui Klaus Iohannis

spot_img

Procurorii DNA fac verificări la Primăria Sibiu, la Cadastrul din Sibiu și Primăria Șelimbăr, dar și în alte 60 de locații din patru județe.

Dosarul vizează retrocedări ilegale de proprietăți, din perioada 2005-2015, inclusiv din mandatele la Primăria Sibiu ale lui Klaus Iohannis. Acuzațiile sunt de dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals.

Suspectați de acte de corupție sunt atât membrii comisiilor de retrocedări, cât și primari din localități. De asemenea, surse judiciare spun că din grupul infracțional fac parte și avocați și notari. Primarul din Șelimbăr, Ioan Daniel Maricuța, ajutat de consilierii și angajații săi, Elena Scumpu, Maria Melnic și Ioan Iuga, dar și de alți complici, s-au gândit să se îmbogățească de pe urma terenurilor din localitatea aflată la mică distanță de orașul Sibiu, în detrimentul celor care erau proprietari de drept ai suprafețelor. Astfel, suspecții au identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren, (dar care din cauza vârstei înaintate, a imposibilităţii de deplasare, a faptului că locuiau în străinătate şi prin cererile formulate li s-a spus de la nivelul primăriei Şelimbăr că nu mai există teren, că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă, că vor fi propuşi pentru despăgubiri), membrii grupului în frunte cu primarul Maricuţa îi determina  să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii.

Procurorii DNA au mai stabilit că cele mai multe cartiere și blocuri construite pe raza comunei Șelimbăr, în ultimii 10 ani, nu obțineau autorizație de construcție dacă dezvoltatorul nu dădea mită primarului Maricuța. unul dintre dezvoltatori a spus la DNA că pentru mai multe blocuri construite, a trebuit să-i dea edilului apartamente în valoare de 2 milioane de euro, ca să obțină avizele necesare.

Anchetatorii au aflat că primarul din Șelimbăr își făcuse un adevărat circuit ilegal al banilor primiți ca șpagă, pentru a le pierde urma. Sumele erau transferate succesiv între conturile unor oameni de încredere, erau investite în acțiuni la fonduri de investiții, altele erau scoase numerar și depuse în conturile edilului sau firmelor controlate de acesta.

Prejudiciul în această cauză a fost evaluat la 114 milioane de euro.

Marilena Nedelcu