1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 20:40
No menu items!

DNA a descins la Ministerul Educației. UPDATE Funcționari care au vrut să fugă cu calculatoarele

spot_img

Percheziții la Ministerul Educației, într-un dosar nou, care vizează fapte de corupție

Ministerul Educatiei_SZ

UPDATE.

După câteva ore de percheziții, câțiva angajați ai Ministerului Educației au vrut sa fugă cu laptopurile, ca să nu se vadă documentele modificate din proiecte, refăcute ilegal de aceiași angajați, după demararea acestei anchete penale, conform antena3.ro. Surse judiciare au declarat pentru alți jurnaliști că și secretarul general al Ministerului Educației, Gabriel Ispas, s-ar afla printre suspectii din acest dosar.

Anchetatorii ridică documente care au legătură cu achizițiile prin fondurile europene, programul POS. După percheziții, procurorii vor stabili câte persoane vor fi chemate la audieri. Perioada vizată pentru derularea proiectelor este noiembrie 2008 – iulie 2011.

Perchezițiile au loc în birourile Unităţii de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă şi în birourile Organismului Intermediar – Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din municipiul Bucureşti.

Surse judiciare au declarat că ancheta vizează proiectele care au fost derulate în mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu. Se pare că există o legătură între firma SIVECO, recent implicată în scandaluri de corupție, atât în dosarele miniștrilor și foștilor miniștri de la DNA, dar și la Parchetul Capitalei. Procurorii vor să probeze aceste posibile încălcări ale legii în contractele dintre SIVECO și Ministerul Educației.

Ancheta este la început, dar informațiile arată că este vorba despre cel puțin un contract, finanțat cu fonduri europene, pentru următoarele programe: „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţi defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 -2009”, „Axa prioritară 2 – „Învățare pe tot parcursul vieţii”, DMI 2.2 – „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.

Contravaloarea acestor achiziţii cu finanţare nerambursabilă ar fi de 18,5 milioane de lei.

Surse DNA spun că documentele necesare justificative pentru operaţiunile efectuate ar fi fost întocmite ulterior, după finalizarea proiectelor. Potrivit surselor citate, pentru unele etape ale proiectelor nu există documente justificative pentru cheltuielile efectuate şi pentru cererea de rambursare depusă. Mai mult, există indicii că în ultimele săptămâni, unii funcționari au încercat să refacă documentele aferente proiectului.

Ministerul Educației a remis presei un comunicat, în care precizează că va pune la dispoziția DNA toate documentele cerute.

Având în vedere cercetările pe care procurorii DNA le fac în legătură cu proiectele POSDRU din perioada 2009-2010, Ministerul Educației Naționale va coopera cu anchetatorii, în vederea clarificării întregii situații și descoperirii eventualelor nereguli înregistrate în activitatea din trecut a instituției.

comunicat Ministerul Educației