Curtea Constituţională a fost chemată să-i dea voie procurorilor să conteste durata excesivă a proceselor. Dacă CCR admite contestaţia DNA, Codul de Procedură Penală va permite oricui să conteste durata prea mare a proceselor
Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a declanşat o procedură de urgentare a procesului Necolaiciuc, pe motiv că judecata trenează de 6 ani. Cazul a ajuns deja la Curtea Constituţională, după ce judecătorul învestit să verifice ritmicitatea procesului aflat pe fond la Judecătoria Sectorului 1 a admis excepţiile invocate de DNA şi a cerut intervenţia Curţii Constituţionale.
Contestaţia privind durata excesivă a procesului penal a fost depusă pe 19 iunie 2014, la 6 ani distanţă după ce procurorii anticorupţie au trimis în instanță unul dintre cele trei rechizitorii care-l privesc pe fostul director general al CFR.
În raport cu durata scursă de la debutul procesului penal, fără ca până în prezent să se dea o soluţie nici măcar în primă instanţă, solicităm tribunalului pronunţarea unui hotărâri în conformitate cu art 488, alin 1, CPP
Contestaţia DNA în procesul Mihail Necolaiciuc
(1) Când apreciază contestaţia ca fiind întemeiată, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa admite contestaţia şi stabileşte termenul în care procurorul să rezolve cauza potrivit art. 327, respectiv instanţa de judecată să soluţioneze cauza, precum şi termenul în care o nouă contestaţie nu poate fi formulată.
Soluții – art. 4886
Noul Cod de Procedură Penală (CPP)
Parchetul susţine că în forma de acum a legii de aplicare a CPP, este mult redusă sfera persoanelor care pot formula astfel de cereri, încălcându-se astfel dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil pentru subiecţii proceselor vechi.
Sunt excluse de la aplicarea imediată a textului de lege chiar persoanele cele mai interesate
contestația DNA
Avocaţii tuturor celor 10 inculpaţi din dosar, în frunte cu profesorul Gheorghiţă Mateuţ (reprezentantul lui Mihail Necolaiciuc), au cerut instanţei să respingă nu doar cererea DNA pentru urgentarea procesului, ci şi excepţiile de neconstituţionalitate însuşite ulterior de Tribunal. Avocaţii susţin că procesul nu a fost tergiversat din vreun motiv imputabil inculpaţilor sau judecătorului de la fond, ci pentru că autorităţile s-au chinuit doi ani să obţină extrădarea lui Necolaiciuc, că dosarul a trecut prin mâinile mai multor rânduri de magistraţi, au fost audiaţi peste 200 de martori şi dispuse mai multe expertize complexe. Avocaţii invocă până şi „timorarea” experţilor de către parchet, aceştia cerându-şi înlocuirea după ce rezultatul constatărilor lor „nu a convenit”. Pentru apărătorii inculpaților până şi „relaxarea” cu care SNCFR răspunde solitărilor instanţei pentru clarificare a reprezentat un motiv de prelungire a procesului, în condiţiile în care instituţia de stat este parte civilă în dosar.
În pragul unei previzibile prescripţii a infracţiunilor prin care o companie de stat de importanţă naţională a fost devalizată, Sursa Zilei va reveni cu dezvăluiri despre şansele pe care statul le are pentru recuperarea uriaşului prejudiciu.
Mihaela Chiper