4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:44
No menu items!

Dispute juridice pe seama retragerii demisiilor din Guvernul Grindeanu

spot_img

Retragerea demisiilor de către miniștrii din Guvernul Grindeanu a stârnit aprigi dispute juridice, după ce fostul premier Victor Ponta a acuzat ilegalitatea acestui gest.

Deputatul Victor Ponta a susţinut că demisiile miniştrilor din Guvernul Grindeanu sunt „irevocabile”, în condiţiile în care fostul secretar general al Executivului, Mihai Busuioc, a luat act de ele.

STOP – nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea – Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali? Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic? Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să îşi retragă demisiile şi să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor – deşi Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt „irevocabile”? Fac precizarea că au fost anunţate public, prezentate în scris primului ministru şi „s-a luat act de depunerea lor” de către fostul Secretar General Busuioc – ghinion). Atâta neseriozitate şi incompetenţă e greu de găsit

Victor Ponta
Facebook

Ministrul demisionar al justiției, Tudorel Toader, a explicat că şi-a depus demisia în 15 iunie, ceea ce înseamnă că aceasta devine irevocabilă în data de 30 iunie, moment de la care începe interimatul. El şi-a exprimat convingerea că până la sfârşitul lunii va fi instalat noul Guvern, dar a evitat să spună dacă îşi doreşte să fie ministru şi în viitorul Cabinet. „Eu personal mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că până în 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă că nu pot asigura interimatul. Prin urmare, caracterul irevocabil înseamnă principiul disponibilităţii, dar nu şi o încetare automată a mandatului, pentru că este necesară continuitatea, asigurarea funcţionalităţii”, a explicat Toader.

Tudorel Toader a precizat că, miercuri, a avut o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceanu cu care a discutat despre „două probleme punctuale”. „Ieri am avut o întrevedere cu dl președinte Tăriceanu și am discutat două probleme punctuale. Prima problemă s-a referit la concursul dintre efectele juridice pe care le produce demisia unui ministru și efectele juridice pe care le produce moțiunea de cenzură, care a fost adoptată. A doua temă a fost referitoare la stadiul legilor justiției, a procesului legislativ în general (…) Cu privire la legile justiției nu există nicio întârziere”, a mai spus Tudorel Toader.

Valeriu Motoc