2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:01
No menu items!

Disputa pe tema importurilor agricole din Ucraina în UE se extinde la zahăr și carne de pasăre

spot_img

Pe fondul unei creșteri a exporturilor ucrainene către UE, Comisia Europeană admite că există ”un anumit risc” ca importurile din Ucraina să determine scăderea prețurilor și să amenințe producția de carne de pasăre, ouă și zahăr din statele europene, potrivit unei analize publicate de Euractiv.

”Nu vedem nicio evoluție negativă foarte semnificativă pe piața agricolă a UE”, a declarat Pierre Bascou, directorul adjunct al Comisiei pentru agricultură, în fața deputaților europeni care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea importurilor ucrainene în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru agricultură a Parlamentului European de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, Bascou a recunoscut că executivul UE a identificat câteva vulnerabilități și riscuri în sectoare precum cel al păsărilor de curte, ouălor și zahărului. ”Acesta este un element pe care îl monitorizăm foarte atent”, a afirmat acesta.

UE a ridicat temporar restricțiile asupra importurilor din Ucraina în iunie 2022, în urma războiului declanșat de Rusia, ceea ce a dus la un aflux de produse ucrainene pe piața UE care a dus la scăderea prețurilor, în special în țările din proximitate – Ungaria, Polonia, Slovacia și România.

Cerealele și semințele oleaginoase reprezintă cea mai mare parte a importurilor, Ucraina fiind unul dintre cei mai mari exportatori din lume. Deputații europeni au indicat însă și alte produse agricole.

Exporturile de carne de pasăre din Ucraina au crescut cu aproximativ 150% față de situația de dinainte de război, iar ouăle cu peste 100%, a declarat eurodeputatul de centru-dreapta Peter Liens.

În replică, Bascou a subliniat scăderea producției de ouă din UE în ultimele luni, cauzată de creșterea bruscă a costurilor inputurilor, de impactul focarelor de gripă aviară și de o creștere simultană a cererii consumatorilor.

UE rămâne unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre din lume și un exportator net, cu o producție anuală de aproximativ 13,4 milioane de tone, potrivit datelor UE.

Cu toate acestea, Asociația procesatorilor și comercianților de carne de pasăre din UE (AVEC) atrage atenția asupra declinului de competitivitate a UE și că această creștere a importurilor din Ucraina, dar și din Brazilia și Thailanda, ”este foarte îngrijorătoare”.

Tensiunile cresc și în privința zahărului, în special în Franța. ”Fabricile au fost închise”, a declarat eurodeputata franceză Anne Sander. Exporturile de zahăr din Ucraina către UE au crescut de peste 15 ori.

Asociația franceză a cultivatorilor de sfeclă de zahăr (CGB) a cerut ”un răspuns clar din partea Comisiei Europene cu privire la gestionarea viitoare a acestui aflux de zahăr” într-o prezentare pe 28 noiembrie. Asociația se teme că volumele crescute ar putea duce la scăderea prețurilor și ar putea afecta producătorii locali. Bascou a subliniat că prețurile la zahăr ”rămân la un nivel foarte ridicat ” – peste 800 de euro pe tonă.

Prețul mediu al zahărului în UE ”a atins niveluri record în 2023”, potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. „Din cauza secetei severe din timpul verii, producția de zahăr pentru 2022/2023 este estimată a fi cu aproape 12% mai mică decât în anul precedent”, a afirmat acesta într-un răspuns scris adresat eurodeputatului Peter Jahr.

Bascou i-a îndemnat pe eurodeputați să nu uite că UE ”a fost dependentă [de importurile ucrainene] înainte de război și [rămâne așa] și după război”. Acesta a adăugat că Ungaria și România sunt ”importatoare nete” de zahăr.

Între timp, Comisia Europeană a confirmat pentru Euractiv că interdicțiile naționale privind importurile ucrainene sunt încă în vigoare în Ungaria, Polonia și Slovacia, care le-au impus unilateral în septembrie, și și-a exprimat îngrijorarea.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, s-a întâlnit pe 1 decembrie cu vicepremierul slovac Peter Kmec pentru a discuta despre modalitățile de ”dezescaladare a situației”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Dombrovskis și Kmec au vorbit despre îmbunătățirea așa-numitelor ”culoare de solidaritate” – rutele alternative stabilite de UE pentru ca Ucraina să își exporte cerealele și semințele oleaginoase după ce Rusia a renunțat la un acord la Marea Neagră negociat de ONU care permitea trecerea în siguranță a navelor de marfă.

T. S.