Jaguarul este pe cale de dispariție în pădurea tropicală atlantică, fapt ce pune în pericol această pădure primitivă braziliană, avertizează oameni de știință.
Un studiu realizat de Centrul brazilian de cercetări și conservare a mamiferelor carnivore, Cenap, arată că, în prezent, mai există doar 250 de jaguari adulți în pădurea de pe coasta Atlanticului. Numărul felinelor a scăzut cu 80% în ultimii 15 ani.
Potrivit studiului, aproximativ 50 de jaguari sunt, în prezent, la vârsta maturității sexuale, relatează AFP.
Jaguarul se află la capătul lanțului trofic, astfel, întreaga zonă de biodiversitate, de 7,4 milioane de hectare, de pe coasta Atlanticului, este amenințată, precizează Ronaldo Morato, șeful Cenap, citat de cotidianul Folha din Sao Paulo.
Printre cauzele care au dus la reducerea spectaculoasă a populației de jaguari se numără braconajul. De exemplu, fermierii omoară felinele dacă acestea le ucid vreo vacă, a spus biologul Pedro Galetti în Folha.
Cenap va începe săptămâna viitoare să strângă noi informații despre mamiferele din pădurea atlantică, utilizând imagini din satelit pentru a identifica zonele în care mai există jaguari, pentru a le proteja mai bine habitatul.
Pădurea atlantică acoperea, în trecut, 15% din întreg teritoriul brazilian, însă 93% a dispărut între timp, înregistrând, astfel, cea mai severă distrugere din Brazilia. Ecosistemul a fost declarat patrimoniu natural de către UNESCO în 1999.
D.M.