Directiva Uniunii Europene privind drepturile consumatorilor a intrat în vigoare de joi, 13 iunie, și tot de joi se aplică și în România
Consumatorii români sunt protejați, de joi, de o nouă legislație prin care a fost transpusă Directiva europeană privind drepturile consumatorilor.
Astfel, noua directivă prevede eliminarea tarifelor și costurilor ascunse la servicii de Internet, o mai mare transparență a prețurilor și interzicerea opțiunilor predefinite pe site-urile Internet. În plus, orice bun de care consumatorul este nemulțumit poate fi returnat în 14 zile. Aceeași perioadă de grație este prevăzută de lege și pentru renunțarea la orice contract de vânzare-cumpărare.
În plus, directiva prevede pentru consumatori drepturi consolidate în ceea ce privește rambursarea produsului cumpărat, introducerea unui model de formular UE de renunțare la contract, eliminarea suprataxelor pentru folosirea cărților de credit și a liniilor directe de asistență, informații mai clare cu privire la responsabilitatea plății aferente returnării bunurilor, o mai mare protecție a consumatorilor în ceea ce privește produsele digitale și normele comune pentru întreprinderi, care vor facilita schimburile comerciale ale acestora în întreaga Europă.
Vreau să-i asigur pe consumatori că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor face toate demersurile atât în ceea ce privește legislația din domeniu și o permanentă actualizare atât cu normele europene, cât și cu sesizările și tendințele pieței actuale, dar și demersurile noastre de prevenire, supraveghere și control al pieței. Transpunerea directivei privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii este un succes care vine în sprijinul consumatorilor.
Marius Alexandru Dunca
președinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor
R.D.