4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:16
No menu items!

Discretul propagandist al Guvernului Viktor Orban în Transilvania. Familia prefectului de Covasna, finanțare de la Budapesta pentru a promova Ungaria turistică

spot_img

Raduly Istvan a fost numit prefect al județului Covasna pe 2 aprilie anul trecut, la propunerea UDMR. Hotărârea de Guvern a fost semnată, evident, de premierul în funcție la acea dată, Florin Cîțu, și contrasemnată de ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode. Criteriile care au stat la baza deciziei guvernamentale: strict politice, aplicate fără reținere și fără întrebări, pentru că așa au cerut și au considerat veșnicii parteneri de guvernare.

Până la promovarea la șefia administrației județului din inima Transilvaniei, Raduly Istvan a fost primar al comunei Ozun, o localitate care s-a remarcat în ultimul deceniu doar prin încrâncenarea cu care mare parte dintre localnici au promovat la cote maxime ultranaționalismul maghiar, bazându-se pe finanțarea primită din partea partidului premierului Viktor Orban, Fidesz. Un episod celebru este cel în care, la Ozun, Covasna, România până și preoții au ieșit să protesteze față de decizia autorităților române și a instanțelor de a-l obliga pe primarul Raduly Istvan să îndepărteze steagul secuiesc de pe clădirea primăriei. Susținătorii primarului Raduly se simțeau nedreptățiți. „Noi, prin această acțiune, am dorit să ne exprimăm, pe de o parte solidaritatea cu primarul Raduly Istvan, iar pe de altă parte să atragem atenția asupra unei nedreptăți împotriva comunității”, declara la acea dată preotul reformat Santa Imre.

Am notat. Primarul Raduly Istvan era înfierat și comunitatea nedreptățită pentru că a ignorat însemnele naționale, promovându-le, în schimb, pe cele agreate de guvernul de la Budapesta.

Raduly Istvan este, probabil, unul dintre cei mai bogați etnici maghiari, după cum arată declarațiile sale de avere. Nu s-a remarcat prin nimic special de la momentul promovării ca prefect al județului Covasna, când l-a înlocuit pe Iulian Todor (PMP). Doar prin schimbarea, în sens pozitiv, a politicii Prefecturii care s-a transformat peste noapte în zâna bună a administrației județene: instituția a devenit cea mai bună colaboratoare a primarilor UDMR, iar prefectul a început un periplu de “audiențe” prin județ pentru a veni mai rapid în sprijinul cetățenilor, în principal al celor din Ozun. Dar și pentru a-și promova ideile.

Fonduri guvernamentale de la Budapesta pentru pensiunea familiei Raduly

Așa cum arată ultima declarație de avere a prefectului Raduly Istvan, familia Raduly este bogată: deține 17 terenuri, majoritatea în intravilanul unor localități din Covasna, care însumează hectare întregi, un apartament, 2 case și cinci spații comerciale și de producție.

Așadar, nu degeaba, Raduly Istan este președinte al Asociațiilor Proprietarilor de Terenuri Csere-Botar din Covasna. Iar surse din Prefectura Covasna susțin că prefectul este atât de atașat de proprietăți, încât, în timpul “sesiunilor de audiențe” organizate la primării, le-ar fi sugerat funcționarilor, așa cum le-ar sugera și membrilor asociației pe care o conduce, să reducă, dacă nu să stopeze tranzacțiile imobiliare de la etnici maghiari către români.

Dincolo de proprietăți și salarii (aproape 200.000 de lei, conform ultimei declarații de avere) familia Raduly obține cele mai importante venituri de pe urma pensiunii Mokus (Veverița) din satul Bicfalău, deținută și administrată de soția prefectului, Raduly Lenke, care deține și funcția de cosilier al primăriței comunei Ozun, Bordas Eniko.

Iar ca să-și crească profiturile, specialista în turism Raduly Lenke a primit o finanțare de 70.560 de lei (peste 14.000 de euro) din programul Kisfaduly 2030 al Guvernului Viktor Orban, al cărui scop este promovarea Ungariei turistice, astfel încât să facă din țara vecină “centrul turistic al Europei Centrale în 2030”. Contractul de finanțare a fost semnat de Raduly Lenke pe 17 decembrie 2020 cu un ONG care promovează dezvoltarea turistică a Ungariei, cu sediul la Budapesta.

Programul guvernamental al lui Viktor Orban a fost propus și implementat de șeful propagandei pro-Orban din Ungaria, Antal Rogan, cel care deține și funcția de șef al Agenției Naționale de Turism de la Budapesta.

Publicația politico.eu arăta, într-un amplu articol, cât de important este Antal Rogan pentru Viktor Orban și cariera sa politică. “Omul care trage sforile mașinăriei media a lui Viktor Orbán este un loial al partidului de guvernământ, cu un gust aparte pentru lux. (…) Rogán l-a ajutat pe Orbán să-și mențină puterea într-o țară din Europa Centrală care se îndepărtează din ce în ce mai mult de Bruxelles”, este descris Antal Rogan de jurnaliștii de la politico.eu.

Dosar la ANI, după ce a finanțat pensiunea soției

Deși, în acte, de pensiune se ocupă soția, prefectul Raduly Istvan nu este străin nici de business, nici de promovarea intereselor acesteia. Raduly Istvan este fondator și președinte al Asociației de Turism Rural Etnocultură și Ecobalnear ATREE – Covasna. Etnocultura cărui stat promovează, doar membrii asociației sale știu. În 2013 însă, când era primar al comunei Ozun, Raduly Istvan a fost investigat de Agenția Națională de Integritate după ce a pus umărul la finanțarea, din fondurile primăriei, a pensiunii soției sale.

“În urma procedurilor de evaluare, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către RADULY ISTVAN, Primar Comuna Ozun (Județul Covasna), întrucât, a participat la ședința Consiliului Local Ozun din data de 18.10.2010, în care a fost adoptată Hotărârea Consiliului privind cazarea la Pensiunea „Mokus” din Bicfalău (pensiune deținută de către soția acestuia, RADULY LENKE), având un interes personal care putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin în calitate de primar”, preciza ANI într-un comunicat de presă.

Dosarul nu a fost finalizat, însă, cu o sancțiune pentru fostul primar.

Raluca Dan