5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:26
No menu items!

Directorul unui spital din Sibiu cere modificarea condițiilor de testare pentru COVID-19

spot_img

Directorul Spitalului de Pediatrie din judeţul Sibiu, medicul Camelia Grigore, consideră că ar trebui îmbunătăţită modalitatea de abordare a cazurilor infectate cu noul coronavirus şi anume testarea pacienţilor fără a-i interna în spital, conform Agerpres.

Ce cred că ar trebui îmbunătăţit în acest moment? Ar trebui găsită o modalitate de a testa pacienţii fără a-i interna în spital. Asta ar însemna însă ca medicii din şcoli sau medicii de familie să aibă posibilitatea să prescrie teste COVID, să le parvină rezultatele şi să se ocupe ei de ‘evaluarea’ pacienţilor şi de urmărirea lor. Ar însemna, desigur, un mare ajutor pentru spitale, care ar putea să se ocupe de restul patologiilor. Dar acest lucru nu a fost perfectat, în mare parte datorită noutăţii acestui virus şi a contagiozităţii lui, motiv pentru care toate ţările au preferat să trimită pacienţii spre spitale pentru a avea un control epidemiologic mai bun al îmbolnăvirilor. Ar fi riscant să îi lăsăm pe pacienţi nesupravegheaţi deoarece infecţia s-ar transmite necontrolat şi ar genera şi mai mulţi bolnavi„, a declarat Camelia Grigore.

Potrivit acesteia, până în prezent, Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a făcut faţă numărului de pacienţi suspecţi şi confirmaţi cu noul coronavirus.

Cum ne descurcăm cu toţi pacienţii care vin ca suspecţi de COVID? Conform definiţiei de caz, orice pacient cu febră, tuse, dureri în gât sau diaree nelegată de alimentaţie este suspect. În Pediatrie, majoritatea copiilor vin cu aceste simptome. Pentru a creşte numărul de paturi disponibile, am mutat secţia de Boli Infecţioase în locaţia de pe str. Pompeiu Onofreiu, unde aveam mai multe saloane, şi până acum am reuşit să internăm toţi pacienţii, asta şi pentru că numărul copiilor nu a fost, până în acest moment, foarte mare. Testul molecular se face în laboratorul spitalului nostru, astfel că pacienţii noştri au prioritate la testare. În acest moment reuşim să asigurăm un rulaj corespunzător al pacienţilor şi să nu aglomerăm secţia de Boli Infecţioase„, a arătat directorul Camelia Grigore.

Conform medicului, unii pacienţi sunt nemulţumiţi că „evaluarea” durează 24-48 de ore şi doresc să fie testaţi fără internare.

Ce îi nemulţumeşte pe pacienţi este faptul că ‘evaluarea’ durează 24-48 de ore şi întrebând un pacient nemulţumit ce şi-ar dori, răspunsul acestuia a fost să existe posibilitatea testării fără internare. (…) Trebuie să înţeleagă toţi pacienţii ca testul molecular COVID este un test special, care se execută cu o metodă laborioasă de lucru. Există şi teste rapide, care identifică tot din exudat nazofaringian antigenul viral, dar care nu au aceeaşi sensibilitate. Testele care evidenţiază anticorpii nu sunt utile decât după minim 7 zile de boală, atunci când organismul a avut timp să reacţioneze la boala prin producere de anticorpi„, a explicat Camelia Grigore.

Ea a mai spus că tot mai mulţi părinţi evită să mai meargă la spital cu copilul, pentru a fi consultat, şi preferă medicii de familie, dacă minorul nu este suspect de COVID-19, dovadă că a scăzut numărul de consultaţii şi internări cu 33%.

„Cum gestionăm celelalte patologii? Adresabilitatea populaţiei a scăzut mult, pacienţii se tem să vină la spital, astfel că bilanţul primelor 9 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o scădere a numărului de consultaţii şi internări la nivelul întregului spital cu 33%. Pe lângă teama populaţiei există şi cauze obiective – sunt permise consultaţii în ambulator doar cu programare pentru a distanţa pacienţii, a asigura igiena după fiecare consult, deci numărul consultaţiilor programate e mai mic”, a declarat Camelia Grigore.

Cea mai mare grijă a conducerii Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu este ca personalul să nu se infecteze, pentru a putea trata copiii bolnavi.

„Care este dorinţa mea cea mai mare în acest moment? Să nu se îmbolnăvească personalul medical, deoarece nu avem cu cine să-l înlocuim. Fiind Spital COVID de faza II suntem mereu în zona de risc epidemiologic ridicat. Suntem mereu atenţi la respectarea strictă a măsurilor de protecţie individuală deoarece duşmanul e invizibil şi personalul deja obosit şi stresat, iar numărul de bolnavi creşte accelerat„, a adăugat Grigore.

Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei şi până în prezent, în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu au fost trataţi peste 140 de copii pozitivi, din câteva sute care au fost suspecţi de această boală. Au existat copii care au fost pozitivi şi peste o lună de zile.

„Din experienţa noastră, la copiii pe care i-am avut internaţi, durata medie de pozitivitate a fost de 22 de zile, având şi cazuri care au rămas pozitivi şi peste 30 de zile”, a subliniat Camelia Grigore.