3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:56
No menu items!

Directorul unei companii farma: România a lipsit de la teleconferința europeană privind transfuzia plasmatică, o terapie promițătoare pentru COVID-19

spot_img

Printr-un comunicat dat publicității, miercuri, Comisia Europeană anunță că a oferit tuturor țărilor membre Ghidul privind colectarea, testarea, procesarea, păstrarea, distribuția și administrarea sub monitorizare a plasmei convalescente, recoltate de la pacienții COVID-19, scrie, pe Facebook, Florin Hozoc, directorul unei companii farma care a donat, recent, Ministerului Sănătății, trei echipamente de separare a plasmei si 3000 de kit-uri.

„Pe data de 1 aprilie a avut loc o teleconferință unde toate țările UE au fost reprezentate de specialiști din domeniul transfuziei, care au finalizat acest ghid, ce vine în sprijinul specialiștilor și al pacienților. Din partea României, ca de obicei, nu a participat NIMENI. Pentru că ai noștri erau prea ocupați să facă ce știu ei mai bine: să blocheze orice inițiativă! Sau poate că au respectat ordinele militare privind distanțarea… de UE?”, a scris pe Facebook, Florin Hozoc. 

Transfuzia plasmatică este o terapie potențial promițătoare pentru pacienții cu COVID-19, care poate fi pusă la dispoziție pe scară largă, la o notificare relativ scurtă, de către serviciile de sânge din UE, susține Hozoc.

Dealtfel, documentul de îndrumare privind colectarea și transfuzia plasmei COVID-19 convalescente urmărește să faciliteze o abordare comună în toate statele membre ale UE la donarea, colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuirea și monitorizarea plasma convalescentă pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.

Ghidul, care nu este obligatoriu legal, a fost elaborat în colaborare cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și este aprobat de cele 27 de autorități competente ale statelor membre pentru sânge și componente ale sângelui.

În colaborare cu Alianța Europeană a Sângelui (EBA), Comisia Europeană (DG DIGIT) construiește o bază de date pentru colectarea datelor privind donația și rezultatul pacientului. Baza de date va fi transmisă mai târziu în aprilie și va fi deschisă tuturor instituțiilor de sânge din UE / SEE care doresc să participe, prin intermediul ABE. Această bază de date cu acces deschis va colecta date despre utilizarea monitorizată, precum și din studiile clinice randomizate și va consolida dovezile UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.

Informațiile sunt publice și îndeamnă serviciile de sânge din țările UE / SEE care doresc să participe la programul de donare și monitorizare a rezultatelor UE ar trebui să contacteze ABE la [email protected]