Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru Cartea Albă privind efectele de denaturare a concurenței cauzate de subvențiile străine pe piața unică. Comisia solicită opinii și contribuții din partea tuturor părților interesate cu privire la opțiunile prezentate. Compania Națională TRANSGAZ a a primit invitația de a-și prezenta opinia referitoare la inițiativa CE.
Această viitoare reglementare va avea un impact asupra investițiilor străine și a subvențiilor străine în Uniunea Europeană, se arată într-o scrisoare transmisă directorului TRANSGAZ, Ion Sterian, de avocatul Bruno Lebrun, specializat în litigii complexe și de antitrust în industrii, la nivelul UE, în special în sectorul bancar și energetic. Cartea albă este deschisă spre consultare publică până la 23 septembrie 2020.
Pe scurt, Cartea albă propune măsuri pentru a restabili condițiile de concurență adecvate în UE, atunci când denaturarea rezultă din subvenții externe. Autoritățile de reglementare UE sau naționale ar avea puterea de a revizui:
- Orice situație în care subvențiile externe pot provoca distorsiuni în UE;
- Distorsiuni cauzate de subvențiile străine care facilitează achiziția de companii din UE;
- Efectul subvențiilor străine asupra desfășurării procedurilor de achiziții publice ale UE;
- Efectul subvențiilor externe în contextul finanțării UE.
Controlul acestor subvenții s-ar putea materializa prin notificarea prealabilă a achizițiilor subvenționate ale companiilor din UE, decizii care impun măsuri de redresare, cesionarea activelor, plăți redresive, excluderea de la o procedură de achiziții publice etc.
TRANSGAZ este invitată să exprime un punct de vedere în special în privința impactului pe care l-ar putea avea o asemenea legislație asupra gazoductelor North Stream II sau South Stream, dar și a oricărui alt proiect de gaz din UE subvenționat cu bani străini.