-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:53
No menu items!

Directorul Transgaz dă asigurări că gazoductul BRUA va fi terminat în august. Pe șantiere se muncește și în perioada pandemiei

spot_img

Directorul Transgaz, Ion Sterian, spune că, în ciuda unor neajunsuri provocate de efectele pandemiei de COVID-19, pe șantierele gazoductului BRUA se lucrează, iar conducta va fi gata la termenul stabilit, luna august 2020.

„Prin măsurile luate speciale luate la nivelul conducerii Transgaz și ale constructorilor se lucrează normal pe toate șantierele gazoductului BRUA. Dacă lucrurile decurg ca până acum, la sfârșitul lunii august BRUA faza 1 se va finaliza, integral. Astăzi suntem aproape de 90% – șirul liniar executat”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la o întâlnire cu jurnaliștii.

„Ne încadrăm în toate angajamentele. Am ținut totul sub control, nu avem decât șase salariați izolați la domiciliu, la constructori sunt doi, să vedem cum va evolua pandemia”, a spus Sterian.

El a explicat că restricțiile impuse ca urmare a pandemiei creează unele probleme. Spre exemplu în zona pasului Vulcan-Hațeg, la o altitudine de circa 1.700 metri, unde compania trebuie să monteze conducte pe o lungime de 4.700 de metri, nu este permisă circulația rutieră și nu se pot aduce țevile, dar a spus că, în condițiile în care vremea va fi bună, Transgaz se poate încadra în termen-luna august.

Din cele trei stații de comprimare, două sunt finalizate și puse în funcțiune, iar a treia va fi finalizată după Paști, a mai explicat Sterian.

Șeful Transgaz a amintit că, odată cu finalizarea BRUA și a extensiilor sale, consumatorii români vor avea acces atât la rezervele de gaze din Marea Neagră, cât și la mai multe surse din import, dând exemplul gazului lichefiat preluat de terminalele LNG din Grecia sau al gazului azer care va ajunge în Europa prin TAP (Trans Adriatic Pipeline).

El a mai spus că și consumul de gaze al României va crește în anii viitori.
„Prin racordarea localităților la gaze, dar și prin investiții în procesarea gazului, ar trebui să crească consumul național. În patru ani consumul va crește cu 1-3 miliarde de metri cubi de gaze, pe lângă cele 12 miliarde, cât consumăm acum. Sperăm să apară și un combinat petrochimic nou și unul de îngrașaminte chimice”, a opinat Sterian.

Proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) Faza 1 constă, pe teritoriul nostru, în realizarea mai multor obiective, respectiv o conductă între Podişor și Recaş în lungime de 479 km şi 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podişor, STC Bibeşti şi STC Jupa), fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare.

Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Bulgaria, şi 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Ungaria. Valoarea totală a proiectului este de 486 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane fonduri europene și restul din surse proprii sau atrase de Transgaz.