3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:18
No menu items!

Directorul SRI desecretizează protocolul încheiat cu Înalta Curte și Parchetul General

spot_img

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a demarat procedura de desecretizare a protocolului de cooperare dintre Serviciul Român de Informații, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Înalta Curte de Casație și Justiție, semnat în anul 2009.

Serviciul Român de Informații a trimis, în cursul zilei de joi, documentele pentru a fi consultate și validate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Activitatea Serviciul Român de Informații se desfășoară strict în conformitate cu legile în vigoare, iar SRI își îndeplinește misiunile legale pentru asigurarea securității naționale numai în limitele constituționale și în serviciul cetățenilor României”, arată SRI într-un comunicat de presă.

Preşedinta instanţei supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a dezvăluit, într-o scrisoare deschisă adresată, în 24 aprilie 2018, preşedintelui Comisiei de control a activităţii SRI, deputatul Claudiu Manda, că în arhiva Înaltei Curţi nu se regăseşte decât un singur protocol, cel încheiat în 2009 şi care a permis ca SRI să obţină de la ICCJ mandate pe siguranţa naţională pe lângă lege.

„Am vorbit cu domnul Manda la telefon şi m-am lămurit.

  1. Există într-adevăr două protocoale cu ICCJ!
  2. Un protocol pe care l-a văzut C.Manda săptămâna trecută, l-a consultat şi este în vigoare, DAR este un protocol ÎN TREI, trilateral: SRI-PG-ICCJ de acces şi transfer ‘de informaţii tehnice securizate’ şi pe care Manda l-a cerut la comisie. (deci ştirea Mediafax este greşită pentru că vorbea doar de protocol bilateral SRI-ICCJ când de fapt era un protocol trilateral SRI-PG-ICCJ)
  3. Şi mai este un protocol BILATERAL, între SRI şi ICCJ pe care l-a confirmat doamna Tarcea aseară, preşedintele ICCJ, încheiat în 2009 de Nicolae Popa şi expirat la 1 februarie 2014, şi pe care Manda o să-l ceară la comisie.
  4. Ce este interesant este că SRI a anunţat până acum cele 67 de protocoale ÎN VIGOARE.

Din cele 67 ÎN VIGOARE, a fost declasificat doar unul. Cel dintre PG şi SRI.

Pe lângă cele 66 rămase în vigoare, mai sunt MULTE ALTELE care nu mai sunt în vigoare, cum este cel cu ICCJ de care vorbeşte doamna Tarcea, sau sunt, şi pentru care SRI spune că pentru declasificare are nevoie de acordul părţilor/ terţilor şi/sau de undă verde de la CSAT”.

Andrei Tudor