-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:38
No menu items!

Directorul Romaero, Constantin Dinischiotu, anchetat penal. Procurorii i-au interzis să mai ocupe această funcție

spot_img

Ministerul Economiei n-a reușit să răspundă, timp de trei zile, cine asigură managementul Romaero în condițiile în care controversatul director este urmărit penal pentru conflict de interese

Dinischiotu Constantin

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au început urmărirea penală pentru conflict de interese împotriva lui Constantin Dinischiotu, numit director la Romaero încă din mandatul fostului ministrul al economiei Adriean Videanu.

Pentru prima dată de la modificarea Codului de Procedură Penală, procurorii au luat măsura specială a interzicerii ocupării funcţiei din care Constantin Dinischiotu a săvârşit infracţiunile. Acesta este motivul pentru care Ministerul Economiei ar fi numit, conform surselor noastre, în secret, un alt şef.

Contactați de Sursa Zilei, joi dimineață, reprezentanții Biroului de Presă al Ministerului Economiei n-au reușit să răspundă la două întrebări simple despre situația de la Romaero. Sursa Zilei a vrut să afle cine conduce instituția și dacă Dinischiotu se mai află sau nu în vreo funcție de conducere. Răspunsul a fost amânat progresiv, de joi la prânz, pentru vineri la prânz, iar după ce răspunsul era gata de aprobare a fost nevoie de o revenire pentru detalii la Romaero.

În cazul în care dispoziția procurorului nu este respectată, persoanele responsabile se află în situația echivalentă nerespectării unei hotărâri judecătorești. Adică de răspundere penală.

Acuzaţia de conflict de interese în cazul lui Constantin Dinischiotu este legată de colaborările, contractele, inclusiv comisioanele plătite de Romaero firmei private la care teoretic „fostul” director general a lucrat înainte să ocupe poziţia de management de la Romaero. Dinischiotu avea interdicţie legală să relaţioneze comercial timp de cinci ani cu fostul său angajator.

Dinischiotu nu are un CV publicat pe site-ul Romaero, iar declaraţia sa de avere, aproape ilizibilă, confirmă o parte din legendele și controversele care au marcat  mandatul său de forţă în Romaero din ultimii aproape 10 ani.

Printre informaţiile care au făcut în ultimii ani înconjurul redacţiilor se numără nu doar falimentarea intenţionată a companiei nr 1 în industria aeronautică, comisioanele grase încasate de la diverşi colaboratori, ori situaţiile de incompatibilitate în care s-a aflat, ci şi probleme de comportament în relaţia cu subordonatele de sex feminin, fiind acuzat în mai multe rânduri de agresiune sexuală, şantaj şi chiar viol.

Una dintre informaţiile neoficiale (având în vedere lipsa CV-ului) este colaborarea fostului director general al Romaero cu firma unui apropiat, Mihai Mantescu. Este vorba despre firma GMT 2000, care ar fi intermediat (în timp ce îl avea angajat pe Dinischiotu), la suprapreţ, achiziţii pentru Avioane Craiova, care era condusă de Pantelimon Vîlceanu (numit ulterior pe un post de conducere la Romaero). Schema ar fi fost extinsă şi la nivelul Romaero, imediat ce Dinischiotu a fost promovat director comercial, apoi director general al companiei.

Mai multe informaţii din interior arată că în mandatul lui Dinischiotu, Romaero a vândut la preţ mai mic producţia şi a cumpărat la suprapreţ. Consecinţa directă: Romaero a intrat în datorii atât de mari, încât s-a pus problema înstrăinării unora dintre cele mai importante active, inclusiv terenuri extrem de valoroase din punct de vedere imobiliar.

Pe internet circulă şi scrisoarea deschisă transmisă, în septembrie anul trecut, de un subordonat al lui Constantin Dinischiotu, premierului Victor Ponta. Printre acuzaţii se numără şi corupţie, delapidare sau vânzarea de secrete către parteneri străini, în detrimentul companiei.

(…)
8. Știați că Dinischiotu împreună cu Phil Bloom, în numele lui Romaero, au cumpărat acțiuni în valoare de 1 milion USD de la o firmă din New Jersey? Phil Bloom a fost arestat în SUA, pentru corupție în Irak. Romaero a plătit banii dintr-un împrumut la banca Țiriac. Verificați, de asemenea, și ancheta care s-a deschis pe acesta temă.

9. Știați că în relația cu CS Aviation, Romaero a plătit cca 500.000 USD pentru școlarizări fictive?

10. Știați că a furnizat date și informații, pentru care a fost recompensat de BN Group Anglia în procesul de privatizare?

11. Știați că a încasat comisioane pentru plasarea de comenzi și personal Romaero în Israel, de la IBDH -I. Heilman?

În urma scandalului public declanşat de dezvăluirile de presă, Corpul de Control al premierului a verificat activitatea Romaero. Niciuna dintre acuzaţiile făcute de angajaţii Romaero nu se regăsesc în raportul transmis parchetului, în afară de cea de conflict de interese pentru care procurorii au declanşat, luna trecută, urmărirea penală.

Romaero este o companie cu capital majoritar de stat, care activează în industria aerospaţială, incluzând aici atât producţia cât şi întreţinerea aeronavelor, precum şi fabricarea de armament ori consultanţă. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, cu 51,90% din capital, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 25,85%, iar Fondul Proprietatea controlează 21% din acţiuni.

Mihaela Chiper