4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:23
No menu items!

Directorul Conferinței de Securitate de la München: „Democrațiile sunt tot mai neputincioase”

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Wolfgang Ischinger, directorul Conferinței de Securitate de la München (MSC), a avertizat că este pentru prima dată în ultimii 15 ani când lumea se confruntă cu „atât de multe evoluții critice”.

Cu prilejul prezentării noului raport de securitate (Munich Security Report 2022), fostul diplomat german în vârstă de 75 de ani a trecut în revistă cea mai mare parte a amenințărilor curente: posibilul război în Ucraina, eșecul Vestului în Afganistan și Mali, dar și persistența pandemiei, schimbările climatice ori tensiunile crescânde cu China.

Tendința democrației de a bate în retragere continuă. Nu este, deci, surprinzător că sentimentul de neputință pare să crească în Europa și nu numai„, a declarat Ischinger.

De când am preluat președinția Conferinței de Securitate, în 2008, nu au existat niciodată atât de multe evoluții critice ca în prezent”, a declarat fostul ambasador german în SUA, care va preda în curând conducerea Conferinței de Securitate fostului consilier al Angelei Merkel, Christoph Heusgen.

„Este evident că anul 2021 nu a fost marcat de optimism geopolitic. Aproape în fiecare lună, o nouă criză a intrat în centrul atenției, exacerbând sentimentul că valul crescând de probleme amenință să ne copleșească”, se arată în raport.

În noul lor raport, experții de la MSC subliniază că oamenii din multe țări să se simt confruntați cu riscuri în creștere, concomitent cu diminuarea încrederii că țara lor mai poate controla evenimentele mondiale.

În Germania, jumătate dintre cetățeni împărtășesc această evaluare, relevă un sondaj la care au participat 12.000 de persoane din cele șapte națiuni industrializate (G7), precum și din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud (țările Brics).

La fel cum mulți oameni suferă de o „neputință deprinsă”, și societățile pot ajunge la concluzia că nu mai pot face față provocărilor cu care se confruntă, se arată în raport. „Democrațiile liberale par să se simtă deosebit de copleșite„, se arată în document.

În special în Europa, sentimentul de neputință se răspândește, atrage atenția șeful Wolfgang Ischinger. „În pofida puterii sale economice semnificative, Europa pare să-și fi pierdut adesea încrederea în capacitatea sa de a influența evenimentele mondiale„, constată reputatul expert.

Ischinger a deplâns și faptul că organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății sau chiar Organizația Mondială a Comerțului își pierd relevanța. „Organizațiile internaționale nu mai sunt văzute ca fiind indispensabile atunci când vine vorba de a aduce schimbări pozitive sau de a crea valoare adăugată. Iar aceasta este o mare greșeală„, a afirmat Ischinger. În această privință vorbim despre o neputință autoprovocată, crede analistul.

Raportul de securitate al MSC pe 2022 evidențiază și un alt aspect alarmant. În vreme ce mai bine de jumătate dintre repondenții din țările guvernate democratic se simt neajutorați, în statele autoritare cifra este mai scăzută – 40%. În consecință, spune Ischinger, democrațiile sunt supuse unei presiuni tot mai mari.

În pofida pandemiei, la ediția de anul acesta a Conferinței de Securitate de la München, invitații vor participa în mod fizic la eveniment.  În „condiții extrem de restrictive, ca o conferință de lucru”, explică Wolfgang Ischinger. „Nevoia de întâlniri bilaterale informale în perechi sau în cercuri restrânse a crescut enorm. Nu doar din cauza crizei, ci și a lunilor lungi în care astfel de întâlniri nu au avut loc”, notează șeful Conferinței de Securitate.

Ischinger se așteaptă să primească la conferința de la Bayrischer Hof din München aproximativ 35 de șefi de stat și de guvern și aproximativ 100 de miniștri, în special miniștri de externe și ai apărării.