Directorul adjunct al Romsilva a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în legătură cu angajarea unui paznic de vânătoare, care nu întrunea condiţiile legale. Cezar Mihail Răduţă ar fi primit de la paznic un teren în Corbeanca.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat, luni, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cezar Mihail Răduţă, la data faptelor director al Direcției Silvice Ilfov, în prezent director adjunct al Romsilva, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În dosar mai sunt cercetați Alexandru Constantin, paznic de vânătoare în cadrul Direcției Silvice Ilfov, pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, și Emil Radu, inginer în cadrul Direcției Silvice Ilfov – Compartimentul resurse umane și secretar al Comisiei de verificare a condițiilor de participare și a competenței profesionale a candidaților înscriși la concurs, pentru abuz în serviciu.
“Cezar Mihail Răduţă și Emil Radu, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu prevăzute de legislația primară, ar fi permis, în cursul anului 2016, angajarea inculpatului Alexandru Constantin pe un post de paznic de vânătoare, deși acesta nu întrunea condiția privind pregătirea profesională prevăzută de lege pentru personalul silvic cu pregătire de bază, respectiv absolvirea unei școli profesionale silvice”, precizează DNA.
Sursa citată mai arată că, prin acest demers, a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva privind angajarea, în Corpul silvic, doar a persoanelor cu pregătire de specialitate silvică, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Alexandru Constantin, constând în salariul lunar pe care acesta l-a încasat în calitate de paznic de vânătoare.
Ulterior, pentru „favoarea” făcută, Cezar Mihail Răduţă ar fi primit de la Constantin un teren în suprafață de 1.168,91 mp, situat în intravilanul comunei Corbeanca, județul Ilfov. “Tranzacția” ar fi îmbrăcat forma unui contract de schimb, Răduță oferind pentru terenul respectiv un autoturism foarte vechi a cărui valoare era de cel mult 5.000 euro (mai puțin de jumătate din suma cu care Constantin achiziționase terenul în urmă cu 10 ani).
DNA menționează că, până la data prezentului rechizitoriu, Romsilva SA nu a precizat dacă se constituie parte civilă în cauză.
În acest caz, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a trei terenuri ce aparțin directorului adjunct al Romsilva.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Adina Silav