Îmbunătățirea cheltuielilor de capital (investiții), creșterea colectării de venituri și implementarea unui sistem de control al cheltuielilor ar trebui să fie prioritățile Guvernului în 2014, a declarat David Lipton, directorul general adjunct al FMI. Acesta mai recomandă autorităților să ia mai multe măsuri de reformă în sănătate și să protejeze consumatorii vulnerabili de scumpirea prețurilor la energie.
”Ținta de deficit bugetar pentru 2014 necesită ajustări fiscale suplimentare și sprijinirea unei mai mari absorbții a fondurilor europene. Îmbunătățirea cheltuielilor de capital, o mai bună colectare a veniturilor și implementarea unui sistem de control al cheltuielilor sunt prioritățile-cheie. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru reformarea sistemului sanitar și protecția gospodăriilor față de liberalizarea prețurilor la energie”, a declarat Lipton, la finalul discuțiilor din board-ul FMI.
Potrivit acestuia, România face progrese în cadrul acordului stand-by de tip preventiv. Creșterea economică a atins, în 2013, un maxim al perioadei post-criză, deficitul de cont curent s-a redus semnificativ, iar inflația a coborât la minime istorice.
Cu toate acestea, Lipton atrage atenția că economia și sectorul financiar rămân vulnerabile la șocuri. Astfel, implementarea consecventă a programului convenit cu finanțatorii externi este esențială pentru asigurarea stabilității macroeconomice și continuarea de reforme în an electoral.
”Reformele structurale în sectorul energiei și al transporturilor au avansat. Prețurile la electricitate pentru consumatorii non-casnici au fost liberalizate și au avut loc IPO-urile a două companii mari din energie. Componentele critice ale programului vor fi, în continuare, progresul susținut în reformarea întreprinderilor de stat, inclusiv în restructurarea companiei CFR Marfă, și reducerea arieratelor.
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.
Deficitul bugetar a fost, la finalul lunii februarie, de 620 de milioane de lei, reprezentând 0,46% din PIB, mai mare decât în perioada similară a anului trecut, deși ținta fixată cu FMI pentru acest an este semnificativ mai mică decât cea pentru anul trecut. Cheltuielile au crescut cu aproape 6%, în timp ce încasările la buget au avansat cu numai 4%.
Ținta de deficit bugetar fixată pentru acest an este de 2,2% din PIB, față de cea pe 2013, de 2,5% din PIB. Statul a cheltuit numai în luna decembrie a anului trecut aproape 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 37% din întreg deficitul înregistrat anul trecut. În aceste condiții, Guvernul s-a încadrat, la limită, în ținta revizuită cu finanțatorii externi, de 2,5% din PIB.
foto: bloomberg.com
Cosmina Croitoru