Media Pro folosea banii evazionaţi pentru premierea neimpozabilă şi netaxabilă a propriilor angajaţi, susțin procurorii. Unele dintre declaraţiile din dosar arată cum au reacţionat responsabilii din trust după ce prima verigă a sistemului lor a fost spartă: au şters arhivele electronice şi au tocat saci de documente
Procurorii sugerează, într-un document oficial al anchetei care vizează trustul Media Pro, că şefi din compania media au început să păcălească Fiscul încă din 2005, solicitându-le angajaţilor să-şi înfiinţeze firme şi apoi cerându-le facturi pentru servicii neprestate. Andrei Boncea, fost director general la Meda pro Pictures şi Director de conţinut la CME, a fost lăsat în libertate de anchetatori, fiind şi singurul dintre acuzaţii din acest dosar a cărui declaraţie nu a fost citată în documentul prin care Parchetul a cerut, la începutul lunii, arestarea a 11 şefi din Media Pro.
Un referat de 266 de pagini al procurilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dezvăluie detaliile controversatei anchete care a dus după gratii cei mai importanţi decidenţi din trustul Media Pro.
În perioada 2009-2014, reprezentanţii SC Studiourile Media Pro SA(S.M.P) – Andrei Boncea, Eugenia Bălan, Relu Silviu Vâju, Cosmin Andrei Ion – directori generali în cadrul S.M.P şi Corina Medeleanu – director financiar – au înregistrat în contabilitatea societăţii facturi fiscale fictive (care nu atestă operaţiuni reale) în valoare totală de 20.610.206 lei- în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Facturile fiscale în cauză au fost emise în numele unui număr de 21 societăţi comerciale, care în realitate nu au prestat servicii şi nu au livrat bunuri către SC Studiourile Media Pro SRL – conform facturilor fiscale emise – singura activitate a acestor societăţi fiind aceea “de a furniza” facturi fiscale şi chitanţe aferente, la solicitarea SC Studiourile Media Pro SA.
Referat – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti
Procurorii susţin că operaţiunile comerciale fictive se derulau în schimbul unor comisioane cuprinse între 10 şi 30%, împărţite între administratorii de firme-fantomă și societățile angajaţilor trustului media.
Înrealitate, sumele înscrise pe chitanţe nu intrau în posesia emitenţilor ci erau folosite pentru premierea propriilor angajaţi ai SMP, care ai SC Studiourile Media Pro SA – martorele -Constantin Petruţa – contabil în cadrul S.M.P.; Petre Mihaela – analist financiar în cadrul Departamentului Construcţii Decor al SMP; Radu Ana Maria – contabil în cadrul S.M.P; Vătăman Elena – contabil în cadrul S.M.P; Canja Mihaela – manager resurse umane în cadrul S.M.P. şiinclusiv de inc. Stanciu Marian Marius – administratorul SC Dox Design SRL şi SC Art Construct SRL.
Referat – Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti
Elena Calapereanu a fost primul dintre angajaţii Media Pro (în realitate un lucrător în cadrul departamentului de resurse umane) care a căzut în plasa anchetatorilor după ce şi-a încărcat propria firmă cu facturi false de la reţeaua de firme-fantomă furnizoare de chitanţe şi facturi.
CITEȘTE ȘI: Pictoriţă suprarealistă, reţinută în Dosarul Mediapro privind evaziunea din producţia cinematografică
Reţinută iniţial pentru 24 de ore, Elena Calapereanu a fost lăsată în libertate de procurori după ce a explicat metoda pe care o folosea, la cererea şefilor săi, pentru uşurarea „profitului impozabil” al companiei, din sume fiind plătite apoi orele suplimentare şi primele angajaţilor.
Aduc la cunoştinţa organelor de cercetare penală faptul că după o percheziţie efectuată de Poliţia Capitalei în cursul acestui an la sediul Studiourilor Media Pro, Calapereanu Elena a distrus toate aceste dispoziţii de plată, Mihalache Alexandra ajutând-o pe Calapereanu Elena la distrugerea acestor documente. (…) Din informaţiile pe care le deţin, sumele respective reprezentau contravaloarea orelor suplimentare lucrate de angajaţii SMP, iar cu ocazia sărbătorilor, mai erau date prime şi bonusuri sub această formă.
Referat – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti
Procurorii menţionează, în același document, că au apelat la specialiştii SRI din cadrul Institutul de Tehnologii Avansate (ITA) pentru a recupera mai multe fişiere care în prealabil fuseseră şterse şi care conţineau „situaţii cu denumirile societăţilor furnizoare de facturi şi chitanţe şi comisioanele plătite în schimbul emiterii acestor documente”. În acelaşi mod au mai fost recuperate şi fişierele conţinând corespondenţa electronică purtată de Elena Calapereanu cu unii dintre reprezentanţii societăţilor, dar şi cu directorul financiar al SC Studiourile Media Pro SRL, Corina Medeleanu.
În vara anului 2014 am fost sunat de directorul financiar Medeleanu Corina care mi-a solicitat să iau o maşină de tocat din biroul de Resurse Umane – unde işi desfăşoară activitatea Canja Mihaela, Calapereanu Elena, Boţan Maria şi Nedelea Alexandra – şi să o duc la un etaj superior unde se află Arhiva Cinematografiei Române. În biroul de Resurse Umane le-am găsit pe Boţan Maria, Nedelea Alexandra şi din câte îmi amintesc şi Calapereanu Elena, am luat maşina de tocat, am dus-o în Arhivă şi cheia de la Arhivă i-am dus-o dnei Medeleanu Corina. De asemenea, dna Medeleanu mi-a solicitat să duc două scaune în Arhivă, iar Mariana Boţan m-a rugat să duc un sul de saci goi de care avea nevoie dna Medeleanu. În momentul în care am dus scaunele şi sacii în Arhivă, dna Medeleanu Corina şi dna Canja Mihaela erau deja în acel loc. Îmi amintesc că Ţigănilă Niculae (aflat în subordinea mea la Departamentul Administrativ) a dus o cutie de carton plină cu documente (nu cunosc ce fel de documente conţinea) în aceeaşi arhivă în ziua respectivă, la indicaţia dnei Medeleanu Corina, însă nu îmi amintesc de unde a fost ridicată respectiva cutie. În urmă cu aproximativ o lună, dna Calapereanu mi-a cerut să-i aduc înapoi maşina de tocat din Arhivă, moment în care am luat cheia de la dna Medeleanu Corina şi am înapoiat maşina de tocat.
Referat – Parchetul de pe lângăă Tribunalul Bucureşti
După ce le-a dat o mână nesperată de ajutor anchetatorilor, Elena Calapereanu a fost arestată preventiv, pe 6 decembrie, alături de alţi 10 şefi ai săi din Studiourile Media Pro, printre care şi Cosmin Andrei Ion, fiul Ruxandrei Ion (unul dntre cei mai cunoscuţi producători de televiziune din România şi fondatorul unei academii private de televiziune).