Directorii de şcoli din Italia, deja îngrijoraţi în legătură cu condiţiile de începere a noului an şcolar pe 14 septembrie, cer să nu fie urmăriţi penal în cazul în care în instituţiile pe care le conduc vor fi înregistrate cazuri de contaminare cu COVID-19, informează AFP și Corriere della Sera citate de Agerpres.
„Este urgent ca guvernul să insereze în unul dintre decretele sale din viitorul apropiat un articol care revizuieşte posibilitatea ca directorii de şcoli să fie urmăriţi penal în cazul (înregistrării) unui eventual caz de COVID în instituţie”, explică preşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de şcoli, Antonello Giannelli, citat de cotidianul Corriere della Sera.
„Dacă directorii de şcoli pun în aplicare protocolul sanitar, ei nu trebuie să fie acuzaţi de nimic”, justifică el.
Potrivit directivelor actuale, fiecare instituţie de învăţământ din Italia trebuie să dispună de o sală ce permite izolarea imediată a cazurilor suspecte, însă directorul de şcoală nu are dreptul să decidă eventuala închidere a instituţiei pe care o conduce.
„Decizia le revine autorităţilor sanitare locale”, a precizat Giannelli.
În vederea începerii noului an şcolar, toate instituţiile de învăţământ din Italia trebuie să asigure o distanţare de cel puţin un metru între elevi, dar „dacă nu ni se livrează bănci individuale, este evident că distanţarea nu poate fi asigurată”.
Însă livrarea acestor bănci ar urma să se prelungească până în octombrie, ceea ce îi va obliga până atunci pe elevi să poarte mască toată ziua cât se vor afla la şcoală.
„A schimba ordinea în clase astfel ca elevii să fie aşezaţi la un metru distanţă este în regulă, însă să reuşeşti să garantezi ca ei să poate mască toată ziua… Deja aceasta este dificil pentru noi, imaginaţi-vă cum ar fi pentru cei mai mici!”, şi-a exprimat nemulţumirea Giannelli.
În timp ce ameninţarea reizbucnirii epidemiei se conturează în mai multe ţări ale Europei, Italia, încă într-o situaţie relativ bună, încearcă să oprească această reapariţie şi a anunţat duminică închiderea discotecilor şi purtarea obligatorie a măştii în locurile publice frecventate de la orele 18:00 până la 06:00.
Prima ţară din Europa care a fost lovită de epidemie, Italia a înregistrat până la această dată 254.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 35.000 de morţi având legătură cu această boală.
După ce a impus măsuri de izolare timp de două luni, în martie-aprilie, apoi o ieşire lentă din carantină, Italia nu şi-a redeschis deocamdată şcolile.