4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:55
No menu items!

Diplomația rusă: Acţiunile Rusiei în Ucraina au scopul de a apăra dreptul internaţional

spot_img

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, acuză Casa Albă că se ghidează după „instinctul de a pedepsi Rusia

Serghei-Riabkov

Acţiunile Rusiei în Ucraina nu doar respectă dreptul internaţional, ci şi apără principiile acestuia, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia Itar-Tass.

Tot ce s-a întâmplat în Crimeea şi Sevastopol, toate acţiunile şi argumentele asupra cărora insistăm în cazul Ucrainei nu doar se încadrează în prevederile dreptului internaţional. Prin acţiunile noastre, practic, luptăm pentru respectarea şi apărarea principiilor dreptului internaţional„, a subliniat Riabkov, într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, publicat vineri.

El acuză Casa Albă că se ghidează după „instinctul de a pedepsi Rusia„.

Mulţi dintre oficialii de la Capitoliu nu au nicio intenţie de a înţelege argumentele noastre. Suntem acuzaţi de încălcarea dreptului internaţional şi de multe alte păcate.

Serghei Riabkov
ministru adjunct de externe, Rusia

Întrebat de ce Moscova şi Washingtonul nu au reuşit după Războiul Rece să stabilească relaţii rezistente la crize, el a răspuns: „Există o singură cauză: politica Washingtonului”. „Anume Washingtonul nu vrea să perceapă realitatea aşa cum este ea„, a subliniat Riabkov, adăugând că „totul depinde de Statele Unite, ci nu de Rusia”.

„Statele Unite consideră că anume ele au câştigat Războiul Rece, iar Rusia a fost înfrântă. În opinia americanilor, Moscova trebuie să se supună şi să se comporte în afacerile exerne ca un partener secundar. De fapt, ei neagă posibilitatea că noi am putea avea propriile interese naţionale”, a declarat diplomatul.

El a adăugat că relaţiile ruso-americane ar fi „explodat” în orice caz, chiar dacă nu ar fi existat tensiunile legate de Crimeea.

Riabkov a apreciat, de asemenea, că Statele Unite au transformat instrumentul sancţiunilor într-un nou tip de „armă ofensivă”, dar Rusia nu se va implica într-o astfel de „cursă a înarmării”, deşi îşi păstrează dreptul de a căuta căi de apărare.

„Avem impresia că autorităţile de la Washington consideră că uneori este mai simplu şi mai puţin costisitor să aplice sancţiuni, decât să realizeze o proiecţie tradiţională a forţei militare asupra cuiva. Astfel, cred că, de fapt, avem de-a face cu un nou tip de armă ofensivă”, a afirmat el, menţionând că „toate aceste măsuri au un scop geopolitic: de a reţine sau de a îndepărta ţările care nu satisfac interesele Statelor Unite”.

Uniunea Europeană şi Statele Unite aplică de patru luni o serie de sancţiuni vizând oficiali ruşi, precum şi ucraineni proruşi.

Reprezentanţii statelor membre UE au decis, marţi, pregătirea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, în absenţa detensionării crizei ucrainene, însă au amânat pentru luni o eventuală decizie de a le aplica, au declarat surse europene.

R.D.