Ofițeri ai Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) al MAI se pregătesc alături de ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază (SPP) în munca de analiză a informațiilor, într-un proiect accesat de serviciul secret al Internelor și finanțat, în mare parte, din fonduri europene.
Reprezentanții DIPI au arătat, într-un comunicat de presă, că Departamentul derulează, încă din 29 februarie, proiectul “Îmbunătățirea capacității analitice pentru consolidarea managementului integrat al situației operative (AOS)”, cofinanțat din Fondul pentru Securitate Internă (Instrumentul de sprijin financiar pentru cooperare polițienească, prevenirea și combaterea criminalității și gestionarea crizelor).
DIPI precizează că valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 820.242 lei (peste 183.000 de euro), din care 615.181,5 lei (peste 137.500 de euro) reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 205.060,5 lei (aproape 46.000 de euro), cofinanțare de la buget.
“Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea managementului integrat al situației operative cu sprijinul analiștilor de informații.
Scopul proiectului îl reprezintă dezvoltarea cunoștințelor și abilităților practice în domeniul analizei operaționale, pe de o parte, și însușirea cunoștințelor și abilităților practice de bază în domeniul analizei strategice, pe de altă parte.
Grupul țintă al proiectului este constituit din analiști ai DIPI și ai SPP – în calitate de partener instituțional. Beneficiare indirecte ale proiectului sunt instituțiile și autoritățile naționale care primesc sau accesează produsele de tip intelligence, în vederea valorificării și transpunerii acestora în decizii de nivel operațional/strategic, inclusiv la nivelul Uniunii Europene”, se mai arată în comunicatul DIPI.
Concret, în cadrul proiectului care se derulează pe o perioadă de 18 luni, ofițerii DIPI și SPP sunt instruiți în domeniul analizei operaționale și al analizei strategice.
Oficialii DIPI justifică necesitatea implementării proiectului prin nevoia de a dezvolta “capacitatea analitică de nivel operațional și strategic, cu efecte directe în planul timpilor de reacție la situația operativă, respectiv al creșterii calității produselor analitice destinate beneficiarilor legali”.
„Concomitent, proiectul vizează armonizarea pregătirii de specialitate a analiștilor din cadrul DIPI și SPP, precum şi dezvoltarea cooperării între cei doi parteneri instituționali prin promovarea unei culturi și a unui limbaj comune în domeniul analizelor operaționale și strategice”, se mai precizează în comunicatul de presă.
R.D.