-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:16
No menu items!

Dinu Patriciu este de negăsit pentru judecătorii din dosarul Rompetrol

spot_img

Magistrații Curții de Apel București nu reușesc să-l găsească pe omul de afaceri pentru a-l audia

Dinu Patriciu, partaj pe 2,3 miliarde de euro

Procesul Rompetrol în care Dinu Patriciu este judecat la Curtea de Apel București pentru delapidare și manipularea pieței de capital s-a amânat din nou pentru 27 mai după ce magistrații nu au putut realiza procedura de citare cu Patriciu. În schimb, fostul ministru al finanțelor, Florin Georgescu, a fost audiat, marți. El le-a declarat magistraților că nu cunoaște modul în care a fost înregistrată și gestionată creanța Libia de direcția de specialitate din interiorul Ministerului de Finanțe.

Dinu Patriciu nu și-a mai trimis nici avocatul la procesul de la Cuirtea de Apel. Magistraților nu li s-a întors nicio dovadă că omul de afaceri a primit citația care să-l înștiințeze de termenul de judecată din 13 mai, deși judecătorii au făcut adresă inclusiv la spitalul Royal Free Hospital, locație unde unul din avocații lui Patriciu, Gheorghe Dragomir, susținuse că acesta ar fi internat.
De altfel, de la momentul la care dosarul Patriciu s-a reîntors la Curtea de Apel de la Înalta Curte de Casație și Justiție, avocatul Gheorghe Dragomir  a renunțat să se mai prezinte în dosarul Rompetrol. În acest moment, în mod concret, în acest dosar Dinu Patriciu beneficiază de asistența unui avocat din oficiu.

În ciuda lipsei lui Patriciu, la termenul din 13 mai, magistrații Curții de Apel l-au audiat în calitate de martor pe Florin Georgescu, fostul ministru al Finanțelor, în legătură cu modul în care Dinu Patriciu a luat creanța Libia, creanță despre care procurorii DIICOT consideră că trebuia să intre în bugetul statului.

Declarația lui Georgescu a fost una ciudată, el susținând mai mereu că nu știe mai nimic despre creanța Libia.

Nu cunosc modul cum a fost înregistrată și gestionată creanța Libia. Am avizat prima Hotărâre de Guvern, 157/1993, care prevedea că sumele încasate de partea română pe relația Libia, rămase după plata tuturor celorlalte obligații la extern și intern, se vor vărsa la bugetul de stat. Aceste creanțe rezultate din comerțul exterior erau gestionate de o direcție de specialitate,

a spus Florin Georgescu.

La începutul lunii aprilie, Curtea de Apel București a admis cererea de probe a procurorilor DIICOT, prin care aceștia au solicitat reaudierea unor martori considerați importanți. Printre aceștia se regăsesc Ionuț Costea și fostul ministru de Finanțe, Florin Georgescu.

În temeiul art.420 alin.5 Cod procedură penală încuviințează cererile formulate de reprezentantul Ministerului Public și apelantul intimat Grama Petrică și dispune readministrarea probei testimoniale constând în declarațiile martorilor Popescu Moise, Georgescu Florin, Ene Constantin, Mergeani Iancu, Costea Mircea Ionuț precum și administrarea probei constând în declarațiile martorilor cu identitate protejată George Rice și Radu Comănescu. Dispune efectuarea adresei către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT pentru a prezenta martorii cu identitate protejată,

se arată în încheierea Curții de Apel București din 8 aprilie.

La termenul din 29 aprilie a fost audiat Ionuț Costea, iar la termenul din 13 mai judecătorii le-au cerut din nou procurorilor DIICOT să facă demersuri pentru a-i aduce în instanță pe martorii sub acoperire.

Cristi Ciupercă