0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:07
No menu items!

Din nou panică în Gorj. Cutremur de 4,9 pe scara Richter. Unele școli au fost evacuate

spot_img

Un cutremur de 4,9 pe scara Richter a avut loc, luni la ora 16.02, în apropiere de Târgu Jiu.

Cutremurul s-a produs la 16 km N-V de Targu Jiu, 66 km N-E de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 97 km E de Reșita, 99 km V de Râmnicu Vâlcea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Marcel Romanescu, primarul din Tg. Jiu, a declarat, întrebat despre situația din școli, că nu au fost pagube, iar unele unități de învățământ au fost evacuate imediat.

„Nu. Până în acest moment, nu avem niciun fel de date legate de eventuale fisuri sau eventuale pagube. Îi apreciez pe directorii care au luat și hotărârea ca imediat după cutremur să evacueze copiii pentru o perioadă de timp, pentru că așa este normal”, a declarat Romanescu pentru B1 TV.

Departamentul pentru Situații de Urgență va trimite echipe operative pe teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere, a transmis DSU.

DSU reamintește că în cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

INFP instalează aparate noi pentru monitorizarea seismelor din Gorj

INFP a anunțat că va monta echipamente noi pentru monitorizarea activității seismice din Gorj.

Constantin Ionescu, directorul INFP, a declarat, la Antena 3 CNN, că, în curând, activitatea seismică din Gorj va fi sudiată cu aparate noi, care vor putea să măsoare inclusiv emisiile de radon din zonă.

Cu toate acestea, directorul INFP a subliniat că nici măcar noua tehnologie nu va fi capabilă să anunțe din timp producerea unui cutremur.

„Zona va fi studiată de către cercetători și urmează să fie instalate echipamente noi, precum aparatele care măsoară emisiile de radon.

Deocamdată este vorba despre o cercetare, nicăieri în lume nu există aparate care să anunțe înainte producerea unui cutremur, dar în fiecare țară cu seismicitate ridicată se fac diferite analize privind precursorii seismici, fiind inclus, în această categorie, și gazul denumit radon.

De obicei, acest gaz este emanat înainte de a se produce o rupere undeva, dar acesta nu indică întotdeauna și faptul că va urma un cutremur”, a spus Constantin Ionescu.

De asemenea, alte zone cu activitate seismică ridicată ar putea să primească echipamente noi.

„Noi am înaintat o adresă, prin care am făcut cunoscut faptul că echipamentele seismice pe care le avem sunt vechi de peste 50 de ani și trebuie reîmprospătate. Zonele seismice din Făgăraș, Banat sau Câmpulung ar trebui să fie monitorizate mai mult, față de cum sunt în prezent”, a mai adăugat directorul INFP.

                                                                                                             Adina Silav