4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:34
No menu items!

Diletantism sau incompetență? Firmele nu vor beneficia la timp de banii dați de UE. Guvernul lucrează la ralanti

spot_img

Mult promisele și lăudatele măsuri guvernamentale de alocare a fondurilor primite de la Comisia Europeană pentru firmele afectate de pandemia COVID-19 sunt, dacă nu praf în ochi, cu siguranță dovadă de amatorism administrativ al Guvernului.

Este o situație în oglindă cu aceea în care autoritățile s-au împotmolit în distribuirea de tablete, tot din fonduri europene – noul an școlar bate la ușă, dar procedurile de distribuire a dispozitivelor abia au început timid. Singura diferență este că în cazul programului de sprijinire a firmelor este vorba despre economia țării, și așa șubrezită, care va fi afectată violent. Chiar dacă indirect.

Guvernul, atât prin vocea premierului Ludovic Orban, cât și ale miniștrilor de resort, Florin Cîțu, Virgil Popescu sau Marcel Boloș, anunță de ceva timp măsuri de sprijinire a IMM afectate de pandemie. Victorios, acompaniat de miniștri, Klaus Iohannis s-a lăudat că s-a bătut la Consiliul European pentru banii ce-i revin României. Și că a și câștigat bătălia.

Trecând peste asta, cert este că banii au fost dați de Comisia Europeană. Și au și ajuns, după cum ne-au informat autoritățile de la București. Ne referim la un miliard de euro speciali pentru sprijinirea IMM.

Timpul presează

Acum să vedem cum vor fi împărțiți. Și mai ales când, pentru că aici este marea problemă. Timpul ne presează, recte pe agenții economici, care, fără banii ce trebuie să le susțină activitatea, nu produc, nu fac profit, nu plătesc taxe și impozite la stat. Deci, cel puțin pe termen mediu, nu doar economia, cât mai ales bugetul țării va avea de suferit. Violent.

Deunăzi, un antreprenor se plângea ministrului Cîțu că se apropie data de 25 octombrie, termen la care Guvernul a amânat plata taxelor, iar, fără banii promiși prin schemele de sprijinire financiară, firmele nu au cum să le plătescă. Aici este vorba despre capitalul de lucru, cuprins în schemele de ajutor. Pufnind în râs, ministrul de finanțe i-a răspuns laconic, ba chiar evaziv, antreprenorului.

Și totuși 25 octombrie se apropie. Fără nici o soluție, fără nicio speranță pentru antreprenori. Să explicăm de ce. Și de ce situația este similară ca în cazul tabletelor pentru școlari, promise din banii UE.

Guvernul a adoptat, la sfârșitul lunii iulie, OUG 130, care stabilește cadrul legal de acordare a ajutorului financiar pentru IMM, mai exact „cadrul general pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020”.

Sprijinul financiar constă în acordarea de:

  1. a)microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;
  2. b)granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri;
  3. c)granturi pentru investiții productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus.

Pentru cele trei măsuri de alocă 1 miliard de euro.

OUG 130/2020 poate fi consultată aici.

Din punct de vedere legislativ, o ordonanță de urgență trebuie să ajungă în Parlament pentru adoptarea unei legi de aprobare. Care poate chiar modifica textul ordonanței. Ceea ce se întâmplă și cu OUG 130. Din fericire. Pentru că a fost nevoie de modificarea în Senat a anumitor prevederi cel puțin dilematice, dacă nu nerealiste. Acum proiectul de lege de aprobare a OUG se află la Camera Deputaților, unde nu putem estima cât va sta în analiză și dezbatere. Mai apoi, legea trebuie să meargă spre promulgare la președinte. Care poate să o retrimită spre reexaminare. Presupunând că nu se va produce acest ultim scenariu, legea de aprobare nu va fi promulgată mai devreme de sfârșitul lunii septembrie, ținând cont că acum abia se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților.

Încă se lucrează la fundație

Între timp, Ministerul Fondurilor Europene este așteptat cu Ghidul solicitantului, care se va adresa Ministerului Economiei și agențiilor pentru IMM din subordinea sa, ca solicitanți eligibili. Practic, la această oră avem ghidul în baza căruia Ministerul Economiei va folosi 10 milioane de euro pentru suportul tehnic al implementării schemelor de ajutor – servicii de informare și publicitate, tehnică IT, licențe sofware, cheltuieli salariale ale echipelor de proiect etc. Ghidul poate fi consultat aici.

Pentru a se înțelege cât mai bine, la această oră, avem doar ghidul prin care Ministerul Economiei organizează toate procedurile de implementare a măsurilor de sprijin. De neînțeles de ce a fost nevoie să fie pus în consultare publică un ghid care stabilește tehnici administrative, de bucătărie internă. Dar nu mai are importanță.

Oricum, dacă Parlamentul modifică OUG 130, și acest Ghid va trebui să fie în concordanță cu forma OUG ieșită din Parlament și promulgată de președintele Iohannis. Dacă o va promulga așa.

Tot ce am explicat până aici se traduce ca fiind fundamentul pentru ceea ce va urma în mod concret în cadrul programului de sprijin financiar. Mai plastic fie spus, Guvernul a reușit să așeze masa, scaunele, tacâmurile. Mâncarea încă nu a fost servită. Încă este caldă în bucătărie. Invitații așteaptă să fie chemați la cină, dar gazda, nu numai că nu a pregătit invitațiile, dar nu are nici ospătarii care să servească.

Deci, abia după ce Ministerul Economiei pune la punct toate detaliile tehnice și birocratice – platforma online, ghidul beneficiarilor (IMM), echipele de proiect etc -, urmează depunerea solicitărilor pentru acordarea de fonduri. Acestea vor fi analizate și abia apoi, în cazul aprobării dosarelor, vor fi acordați și banii.

Întrebarea este următoarea – Vor fi dați la timp pentru a salva IMM afectate de pandemie? La un calcul sumar, timpul este prea scurt. Dacă ne referim cel puțin la termenul din 25 octombrie.

Andi Topală