4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:44
No menu items!

Dilemele vaccinării: Africa de Sud suspendă utilizarea serului Oxford; Ungaria aprobă imunizarea cu Sputnik V

spot_img

Autoritățile sanitare din Africa de Sud au decis să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca în urma unor cercetări care arată că este mai puțin eficient împotriva mutației coronaviruslui din țară. Și Ungaria și-a schimbat atitudinea cu privire la vaccinurile din Vest și a aprobat, duminisă, utilizarea serului rusesc Sutnik V.

Guvernul plănuise să administreze serul AstraZeneca lucrătorilor din domeniul sănătății în curând, după ce a primit luni un milion de doze produse de Institutul Seric din India.

Acum, în schimb, va oferi vaccinuri dezvoltate de Johnson & Johnson și Pfizer în săptămânile următoare, în timp ce experții iau în considerare modul în care poate fi totuși folosit și vaccinul AstraZeneca, relatează Reuters.

„Ce înseamnă asta pentru programul nostru de vaccinare despre care am spus că va începe în februarie? Răspunsul este că va continua „, a declarat Mkhize într-un briefing de știri online.

„De săptămâna viitoare pentru următoarele patru săptămâni ne așteptăm să existe vaccinuri J&J, vor exista vaccinuri Pfizer. Deci, disponibile pentru lucrătorii din domeniul sănătății vor fi acele vaccinuri. Vaccinul AstraZeneca va rămâne la noi … până când oamenii de știință ne vor da indicații clare cu privire la ce trebuie să facem„, a adăugat el.

Pe de altă parte și Ungaria, are o atitudine diferită față de vaccinări, aprobând pe lângă lista de seruri vestice și vaccinul rusesc Sputnik V.

40.000 de doze de ser sunt gata de lansare.

Testarea oficială a fost finalizată „și vaccinul poate fi administrat”, a declarat ministrul sănătății, Miklos Kasler, anunță AFP.

Dozele sunt primul lot dintr-o comandă totală de două milioane care urmează să fie furnizate în trei luni.

Guvernul a anunțat marți că a primit deja 40.000 de doze de Sputnik V – prima țară care a luat o astfel de decizie în cadrul Uniunii Europene. Este, de asemenea, primul stat membru care a ajuns la un acord cu laboratorul chinez Sinopharm, anunțând o comandă de cinci milioane de doze din serul său.  

Ungaria a fost și printre primele state cae au criticat procesul lent de achiziție a vaccinurilor din UE.