7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:05
No menu items!

DIICOT va cere din nou Parlamentului aviz pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian

spot_img

Anchetatorii susțin că au probe noi pentru a-l acuza pe fostul ministru PNL al economiei de abuz în serviciu și constituire de grup criminal organizat

Vosganian_SZ

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pregătesc o nouă cerere către Parlament în încercarea de a obține aviz de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian pentru abuz în serviciu şi constituire de grup criminal organizat. Fostul ministru liberal al economiei este vizat în dosarul de crimă organizată şi abuz în care miliardarul Ioan Niculae împarte acuzaţiile cu un alt fost ministru al economiei – Adriean Videanu (PDL).

La baza noii solicitări a anchetatorilor stau atât concluziile expertizei din dosar, cât şi noua încadare a faptelor: constituire de grup criminal organizat şi abuz în serviciu, față de complot şi subminarea economiei naţionale – acuzații formulate anterior.

Sursa Zilei a aflat, în exclusivitate, care sunt punctele principale ale acuzării.

Astfel, anchetatorii demască pe zeci de pagini strădaniile depuse timp de 8 luni de Varujan Vosganian pentru a concepe un text de lege care acorda privilegii uriaşe la facturile de gaze concernului chimico-agricol controlat de Ioan Nicolae. Un calcul sumar arată că Interagro a beneficiat de reduceri la preţul gazelor de minim 700.000 de dolari pe lună, discount-ul pe an depăşind, în final, 17 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT explică, în ordonanţele succesive emise în acest dosar, cum o companie agricolă a îmbrăcat haina unui uriaş consumator, livrând la rându-i gazele primite cadou de la stat către şase combinate chimice controlate de Ioan Niculae.

Toate acestea, în contextul în care, în 2007, discount-ul la gaze fusese deja suplimentat de la 9, la 17 dolari pe mia de metri cubi, pentru consumatorii industriali din industria chimică.

19 februarie 2008 – Primul ordin semnat şi susţinut personal în Guvern de Varujan Vosganian motivează că „un număr de 10 combinate chimice au nevoie de reduceri mai mari la preţul gazelor”. A fost propus un nou discount, de până la 40 dolari, pentru consumatorii industriali cu un consum lunar mai mare de 30 de milioane de metri cubi de gaze. Singurul eligibil, spun procurorii DIICOT, a fost Interagro SA, motiv pentru care ministrul Vosganian ar fi prezentat argumente trunchiate şi date incomplete. Niciunul din cei 10 consumatori individuali menţionaţi în nota Ordinului (inclusiv cei 6 controlaţi de Niculae) nu atingeau astfel de consumuri.

12 martie 2008 – Prin ordin de ministru, reprezentanţii AGA Romgaz sunt mandataţi să stabilească şi condiţiile acordării reducerilor aprobate. Specialiştii proclamă regulile:

  1. beneficiarii să fie consumatori industriali cu un consum mai mare de 30 de miloane de metri cubi pe lună;
  2. să deţină statut de consumatori intreruptibili (nu de importanţă strategică);
  3. să asigure plata consumului curent de gaze natural;
  4. să încheie convenţii de eşalonare a datoriilor;
  5. să respecte strict termenele de plată.

25 martie 2008 – Ministrul Varujan Vosganian emite un nou ordin care înlocuieşte termenul consumatorcu cel de beneficiar, Interagro nefiind consumator, ci furnizor pentru cele 6 combinate controlate de Niculae.

 25 aprilie 2008 – Varujan Vosganian înlocuieşte expresia un nivel maxim de 40 USD/mia de mc cu formularea cuantum fix de 40/mia de mc, astfel încât AGA Romgaz să nu mai fie pusă în situaţia de a justifica acordarea unui discount maxim unui rău-platnic. Au fost introduse în plus noi condiţii: reducerea să fie acordată retroactiv, pe o perioadă de şase luni, începând cu 1 februarie; producătorii să se afle în portofoliul de clienţi ai Romgaz; să fi contractat cu Romgaz o cantitate mai mare de 30 milioane de mc/lună; să deţină statutul de consumator intreruptibil; să nu înregistreze datorii scadente la data facturării gazelor naturale. Cu menţiunea că nerespectarea condiţiilor conduce la suspendarea efectelor discount-ului.

13 mai 2008 – Întrucât Interagro avea datorii la Romgaz, condiţia de bun-platnic a fost eliminată printr-un nou Ordin semnat de Varujan Vosganian care oferea un dublu discount companiei lui Niculae, reducerea fiind aplicată gazelor din producţie internă (mult mai scumpe). Pentru a distrage atenţia de la beneficiarul direct al noului ordin, a fost înlocuită noţiunea de „producător de îngrăşăminte chimice ale cărui produse sunt destinate agriculturii româneşti” cu noţiunea de „client”. În plus, pentru ca Interagro să fie eligibil, procurorii au constatat că  în textul ordinului fusese înlocuită partea referitoare la datorii cu sintagma „scadenţe începând cu data hotărârii AGA”.

9 septembrie 2008 – Ministrul Vosganian prelungeşte, printr-un nou ordin, termenul de acordare a discount-ului în condiţiile de succes stabilite cu greu în luna mai, respectiv pentru intervalul 1 august 2008 – 31 martie 2009.

DATELE ANCHETEI

11 iunie 2010 – Structura centrală a DIICOT se sesizează din oficiu cu privire la existenta (începând cu 2005) a unei grupări infracţionale formate din funcţionari publici şi oameni de afaceri care pun în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

14 decembrie 2011 – Începe urmărirea penală pentru „complot” şi „subminarea economiei naţionale” împotriva a 40 de persoane. Lista se deschide cu Ioan Niculae şi continuă cu politicieni, funcţionari de rang înalt şi angajaţi din companiile naţionale din domeniul energiei.

9 septembrie 2013 – Se începe urmărirea penală pentru aceleaşi infracţiuni împotriva fostului ministru al economiei Adriean Videanu, după ce Traian Băsescu a aprobat avizul cerut de procurori.

7 octombrie 2013 – Parlamentul respinge solicitarea procurorilor de avizare a începerii urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian.

10 februarie 2014 – DIICOT schimbă încadrarea în „constituire de grup organizat” şi „abuz în serviciu”.