Încrengătura de afaceriști din spatele lui Călin Georgescu este investigată de DIICOT. Georgescu, candidatul care a raportat “zero costuri” pentru promovare în campania electorală este vizat și el de ancheta deschisă la plângerea unui om de afaceri din Buzău. Afaceristul l-a acuzat pe Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Rusen va ajunge în fața procurorilor săptămâna viitoare. Dezvăluirea a fost făcută, marți, în emisiunea “Decisiv” de la Antena 3 CNN, realizată de jurnalista Cătălina Porumbel.
Ionel Rusen: “Am fost chemat la DIICOT săptămâna viitoare”
Afaceristul buzoian Răzvan Leu susține că Georgescu, despre care știa prin intermediul unui prieten comun, i-ar fi propus să se implice într-o afacere legată de tranzacții cu aur.
În acest sens, Călin Georgescu i l-ar fi recomandat pe Ionel Rusen, pe care l-a prezentat drept un “om de afaceri de încredere”, pentru a obține o linie de credit de la o bancă din Elveția.
Bărbatului i s-ar fi cerut să achite o garanție de 1,1 milioane de euro pentru a obține o linie de credit de maxim 6 milioane de euro, acțiune pe care a întreprins-o la începutul lui 2022. Linia de credit a întârziat, iar afaceristul a cerut banii înapoi. Georgescu i-ar fi promis că îi va da banii înapoi după îi intră finanțarea de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru campania prezidențială din 2024. Nu s-a întâmplat acest lucru, așa că omul de afaceri a depus plângere penală la DIICOT.
Contactat telefonic de jurnaliștii “Decisiv”, Ionel Rusen a declarat că este prieten cu Georgescu de 13 ani, dar că nu a avut nicio afacere cu acesta.
“Ne-am cunoscut afară, într-o conjunctură, eu eram în Italia, dânsul lucra la Națiunile Unite, avea un job foarte bun. Avea chiar un birou în Geneva, unde se prezenta, nu știu, astea sunt problemele dumnealui.
Nu am mai luat legăura.
Am fost chemat la DIICOT săptămâna viitoare și, după ce mă duc la DIICOT, o să iau legatura cu dânsul ca să vad exact care sunt resorturile acestei anchete de la DIICOT. Eu vă spun ca sunt false lucrurile alea care apar acolo”, a declarat Rusen la “Decisiv”.
Ionel Rusen este un om de afaceri din Constanța, care în timpul campaniei lui Călin Georgescu s-a făcut remarcat prin cometariile la postările de pe rețelele sociale. Rusen a fost implicat și într-o companie – Romanian Allied International Defense SRL, care voia să cumpere Uzina Mecanică Drăgășani SA, dar aștepta avizul de la SRI, SIE, Ministerele Apărării și Economiei. Între timp, pachetul majoritar al companiei a fost cumpărat de Douglas Anderson, un investitor american, susținător al lui Călin Georgescu.
În schema de business aflată pe masa procurorilor DIICOT se regăsește și un fost ofițer MAI, Ionel Negoescu. Contactat, însă, de jurnalista Cătălina Porumbel, Negoescu s-a arătat destul de deranjat și a refuzat dialogul: “Cine spune ca apar în această anchetă? Dumneavoastră? De ce nu întrebați la DIICOT? Ce să vă spun, dacă nu știu”.
Cine este Massimiliano Arena. Legătura cu mafia drogurilor din Spania
Banca din Elveția care urma să îi acorde creditul buzoianului era reprezentată de un anume Massimiliano Arena, om de afaceri italian. O investigație de presă din Italia a scos la iveală o încrengătură complexă de 450 de firme parte a unor escrocherii transfrontaliere.
Omul de afaceri italian a fost co-director al BBP Bandenia PLC, compania eblematică a grupului bancar Bandenia, implicată într-un scadal uriaș în Spania.
Jurnalistul de investigații italian Edoardo Anziano a mers pe urmele acestui grup bancar până la Londra.
„Noi de la Irpi Media împreună cu alți colegi coordonați de OCCRP am făcut o anchetă în care am întâlnit și numele lui Massimiliano Arena.
Această anchetă se concentrează pe o bancă care se numește Bandenia. E un întreg de mai multe societăți în diverse țări ale lumii și își are originea în Spania, ai căror directori spanioli au fost condamnați pentru spălare de bani provenit din traficul de cocaină din partea unei traficante de droguri, cunoscută drept Regina Cocainei.
După această anchetă și condamnări în Spania, sediul băncii s-a mutat și au început să fie implicați în societăți conexe acestei bănci o serie de personaje italiene, printre ele și Massimiliano Arena”, a explicat jurnalistul, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.
Când a ajuns la Londra, unde urma să bată la ușa băncii, jurnalistul italian a găsit un bloc gol.
„Noul sediu al băncii era dificil de localizat, societatea principală era la Londra, nu mai era în Spania, însă mai erau o serie de societăți, unele dintre conduse sau în proprietatea lui Massimiliano Arena, care aveau de exemplu sediul în Republica Cehă. Toate aveau și numele Bandenia în titlul societății, dar erau răspândite în toată Europa de Est, cum ar fi în Ungaria sau Republica Cehă. Dar cartierul general se afla la Londra.
Doar că atunci când noi am mers la sediul acestei bănci de la Londra am găsit un bloc gol, nu era nimeni acolo, nu știa nimeni nimic despre banca Bandenia”, a explicat jurnalistul.
Massimiliano Arena a reușit să evite până acum o întâlnire cu jurnaliștii și se cunosc foarte puține despre identitatea sa.
„Personal nu l-am cunoscut niciodată (pe Massimiliano Arena – n.r.). Este un om de afaceri care a reușit să cucerească mulți clienți cu siguranță”, spune jurnalistul italian.
„Noi am citit în ziarele locale italiene că începând cu anul 2023, împreună cu alţi colegi ai săi, a fost mai întâi cercetat, apoi trimis în judecată de către Procuratura din localitatea Barcellona Pozzo di Gotto, în Sicilia pentru infracţiunea de prestarea abuzivă de servicii și activități de investiții. Deci acum este trimis în judecată şi procesul este în desfăşurare pentru o speţă care nu priveşte banca Bandenia, ci priveşte societatea sa de intermedieri financiare, o societatea care se numeşte Giabardo, care are sediul în Republica Cehă, prin intermediul căreia el propunea nişte investiţii, asta conform acuzaţiilor, desigur, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la proba contrară, propunea investiţii care se întorceau cu 10% mai mult, dar fără să aibă licenţa de a exercita intermedierea financiară”, explică Anziano.
Jurnaliștii italieni au vorbit și cu Massimiliano Arena care spune că nu este implicat în fraudă și acuză la rândul său că este o victimă.
„Nouă Arena ne-a spus că el nu este implicat deloc în aceste activităţi şi asta susţin şi alte persoane. Mulţi dintre cei pe care noi îi regăseam în diversele societăţi Bandenia. Aceştia ne spuneau: Nu este semnătura mea, nu e originală, sunt la rândul meu victimă a unei înşelătorii. Este un mare joc în care nu se înţelege bine cine e victima şi cine este escrocul”, mai spune Edoardo Anziano.
Raluca Dan