3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:10
No menu items!

DIICOT l-a prins în offside pe Berbeceanu. Ce trebuie să explice eroul de la Alba Iulia

spot_img

Traian Berbeceanu va trebui să explice cum a reușit să cumpere o mașină de la o firmă care nu era proprietar în acte și cum a reușit să vândă o mașină de două ori în trei luni

Traian Berbeceanu 3_SZ

Cazul Traian Berbeceanu a stârnit și va mai stârni multe pasiuni datorită, în principal, abilității fostului șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba de a-și gestiona imaginea publică.

Aceeași imagine de erou local care luptă împotriva băieților răi a determinat și multe persoane să-i ia apărarea comisarului Berbeceanu, atunci când procurorul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan a declanșat împotriva acestuia o anchetă penală. Ancheta a mirosit încă de la început  a reglare de conturi între găștile de influență de pe plan local, decât a dosar penal în adevăratul sens al cuvântului.

Între Berbeceanu și Mureșan exista de ceva vreme un conflict mocnit, șeful BCCO Alba fiind mai apropiat de procurorul șef al DIICOT Hunedoara, Adrian Mircea.

De altfel, o altă anchetă declanșată de structura centrală a DNA după arestarea lui Traian Berbeceanu avea să scoată la lumină mai multe abuzuri comise de procurorul șef Mureșan împotriva fostului comisar șef al BCCO Alba. Scandalul declanșat de arestarea lui Berbeceanu precum și începerea anchetei DNA a determinat conducerea centrală a DIICOT să preia dosarul comisarului șef de la Alba Iulia, iar ancheta să fie continuată de un procuror de la structura centrală. La București, noul procuror de caz a reușit să clarifice acuzațiile aduse lui Berbeceanu, refăcând aproape de la zero actele de urmărire penală făcute de procurorii de la Alba Iulia și înlăturând din dosar toate „ciudățeniile” făcute de procurorii locali.

Comisarul a „învârtit” o mașină până s-a ales cu o acuzație de luare de mită

Acuzațiile finale pentru care comisarul Berbeceanu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT vizează favorizarea de către acesta a grupării infracționale din zona Hunedoarei condusă de afaceristul Dorin Cupețiu precum și o acuzație de luare de mită și spălare de bani în legătură cu modul în care Berbeceanu a dobândit o mașină VW Passat, model mai nou decât cea deținută inițial de acesta.

În ceea ce privește acuzațiile de favorizare a grupării lui Cupețiu, acestea se referă în special la dezvăluirea de către Berbeceanu către apropiații lui Cupețiu a unor informații confidențiale din anchetele penale care îi vizau pe aceștia.

În cazul mașinii fostului șef al BCCO Alba Iulia, luată de la firma soților Gheorghe și Anca Rusu – afaceriști conectați la Cupețiu, procurorii DIICOT au reușit să descopere, în urma verificării documentelor, câteva situații dubioase.

Astfel, în mod oficial pe 22 iulie 2011 Traian Berbeceanu încheie cu firma soților Rusu un contract de vânzare cumpărare, redactat chiar de el spun procurorii, prin care comisarul cedează firmei mașina sa VW Passat la prețul de 7.000 de euro și primește în schimb de la firmă un model VW Passat, model mai nou, la prețul de 17.000 de euro, comisarul obligându-se totodată să plătească o diferență de preț de 10.000 de euro. Potrivit contractului, Berbeceanu ar fi plătit diferența chiar la momentul semnării contractului.

Numai că la data de 22 iulie 2011 firma soților Rusu nu era proprietara mașinii pe care teoretic a vândut-o către Traian Berbeceanu. Mașina era luată în leasing de soții Rusu, iar aceștia au terminat de achitat leasingul abia în august 2011, atunci firma lor devenind proprietară cu acte în regulă pe mașină.

În concluzie, Berbeceanu a cumpărat o mașină de la o firmă care nu era proprietara ei.

Mașina cedată către o firmă în iulie, vândută în septembrie către o persoană fizică

O altă problemă pe care o are de lămurit comisarul mai departe, în fața magistraților care îl vor judeca, este cea legată de vânzarea ulterioară a aceleiași mașini, luată de la firma soților Rusu. Mergând strict pe firul actelor, procurorii DIICOT au descoperit că Berbeceanu a mai vândut o dată aceeași mașină  pe care în iulie 2011 o cedase tot el, firmei soților Rusu.

În septembrie 2011, comisarul a încheiat, în calitate de vânzător, un contract de vânzare-cumpărare unde cumpărător este Vasile Ioan Urs, iar obiectul – tocmai mașina VW Passat cedată în iulie către firma soților Rusu. Prețul tranzacției din septembrie a fost de 6.000 de euro. Mai mult, la soții Rusu procurorii au găsit o chitanță din care rezulta că fostul șef al BCCO Alba le-ar fi plătit ca diferență pe mașină suma de 52.000 de lei. Cum la acel moment un euro era cotat la 4.200 lei, rezultă că polițistul ar fi plătit în plus cu 2.380 de euro față de suma menționată în contractul din iulie 2011. Suma de 52.000 de lei, ca provenind de la Berbeceanu, a fost depusă la casieria societății de Gheorghe Rusu, dar ulterior a fost ridicată din firmă tot acesta sub justificarea unui împrumut acordat firmei și restituit.

Șirul acesta de „giumbușlucuri” dubioase i-au determinat pe procurorii DIICOT să susțină că de fapt Traian Berbeceanu a primit șpagă un VW Passat de la soții Gheorghe Rusu și Anca Rusu pentru a-i sprijini pe aceștia și pe Cupețiu. De altfel DIICOT a obținut și arestarea lui Gheorghe Rusu pentru dare de mită în timp ce Anca Rusu se află arestată la domiciliu din motive medicale.

Prietenul recidivist al lui Berbeceanu căra fier vechi cu căruța după ce a ieșit din pușcărie

Pentru a demonstra conotația infracțională a relației dintre Traian Berbeceanu și soții Gheorghe și Anca Rusu, procurorii DIICOT au făcut o caracterizare a celor trei scoțând în lumină numeroase semne de întrebare care nu ar justifica relația Berbeceanu – Rusu.

În ceea ce-l privește pe Berbeceanu, acesta s-a apărat într-un memoriu depus la DIICOT susținând că „l-a întrebat pe procurorul șef Mureșan Ioan dacă sunt probleme cu Rusu Gheorghe zis Romică, pentru a întrerupe orice legătură cu acesta în caz afirmativ, dar i s-a spus că nu este nicio problemă”.

Numai că, arată procurorii DIICOT în rechizitoriu, la nivelul municipiului Deva – orașul de domiciliu al comisarului Berbeceanu, era de notorietate trecutul infracțional al lui Gheorghe Rusu, acesta executând în mai multe rânduri pedepse cu închisoarea, inclusiv pentru furt calificat. Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – 2008, după ce s-a liberat din închisoare, Gheorghe Rusu și soția sa locuiau într-o baracă dintr-un oraș din Hunedoara și, folosind o căruță, se ocupau cu colectarea fierului vechi.

Anchetatorii remarcă apoi că imediat după 2008, nivelul veniturilor și de trai al soților Rusu a crescut spectaculos, după ce aceștia și-au înființat mai multe firme. DIICOT susține că veniturile mari au fost dobândite de soții Rusu prin falsificarea documentelor contabile ale firmelor lor.

Cristi Ciupercă